Deblokiran plinovod prema Sarajevu

Autor: B.O. Objavljeno: 03.10.2019. 🕜 11:34 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

BH-Gas i Gas promet su potpisale Ugovor o transportu plina FBiH

Tvrtke BH-Gas i Gas promet su potpisale Ugovor o transportu plina Federaciji Bosne i Hercegovine. Tako su stvoreni uvjeti za deblokadu plinovoda prema Sarajevu. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je rekao kako će plin odmah biti pušten u promet i da građani neće ostati bez tog energenta. 

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić je dodao kako je postignut sporazum u najboljem interesu države, ali i entiteta, priopćila je vlada FBiH. Također je istaknuo kako je dogovoreno da se donese državni zakon kako građani više ne bi dolazili u situaciju da im drugi 'zatvaraju' plin. 


Ugovor između dva entiteta 

Direktor Gas prometa Milomir Draganić je naglasio kako je napokon riješen problem te da će dati nalog kako bi počeo transport plina prema FBiH. 

Podsjećamo, sudionici sastanka, premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović, direktor Gas prometa Milomir Draganić te predstavnici Europske komisije, nisu se mogli dogovoriti oko transporta plina. Jer su iz Gas prometa željeli potpisati ugovor o transportu plina kao ugovor između dvije države, a ne dva entiteta, što je za FBiH neprihvatljivo.

TAGOVI