Rusija Ukrajini predlaže nastavak isporuka plina

Autor: B.L. Objavljeno: 20.09.2019. 🕜 09:47 Lokacija: Moskva (Rusija)

Rusija je spremna i na rezervaciju kapaciteta ukrajinskih plinovooda

Rusija je predložila Ukrajini nastavak isporuka plina koje su zaustavljene još u studenom 2015. godine. Izjavio je to ruski ministar energetike Aleksadr Novak nakon sastanka predstavnika Rusije, Ukrajine i Europske komisije u Bruxellesu. Ministar Novak je također napomenuo kako je ukrajinska strana taj prijedlog uzela u razmatranje, ali i da nisu razmatrane nikakve posebne količine.

Ugovori o izvozu plina iz Rusije za Ukrajinu i o tranzitu plina kroz Ukrajinu do drugih europskih zemalja ističu potkraj 2019. godine. Vrijediti su počeli 2009. godine, no 2012. ukrajinska naftna i plinska tvrtka Naftogaz prestala je preuzimati cjelokupne ugovorene količine, a nakon studenoga 2015. više uopće nije kupovala ruski plin. Umjesto toga, kupovan je plin iz drugih europskih zemalja, nerijetko upravo ruskog porijekla. 

Istodobno, Rusija je spremna na rezervaciju kapaciteta u ukrajinskom plinskom transportnom sustavu već od 1.1.2020. godine, pri čemu će se pridržavati europskih propisa kojima je uređeno plinsko tržište, također je najavio ministar Novak. Isto tako, Rusija je Ukrajini ponudila kratkoročno produljenje ugovora, ako novi zahtjevi neće moći biti zadovoljeni na vrijeme, izvijestila je ruska novinska agencija TASS. 

TAGOVI