Rusija nudi Ukrajini kratkoročni ugovor

Autor: N.D. Objavljeno: 29.07.2019. 🕜 10:55 Lokacija: Moskva (Rusija)

Rusija želi samo kratkoročno opskrbljivati Ukrajinu plinom

Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da je Rusija ponudila Ukrajini mogućnost produžetka postojećeg ugovora za isporuke plina do kraja 2021. godine. "Zalažemo se da Ukrajina direktno kupuje ruski plin i čekamo trilateralne konzultacije s EU i Ukrajinom kada bude oformljena nova vlada. Uvjeti isporuke bili bi isti kao do sada", rekao je Novak ruskim novinarima 26. srpnja.

Reuters izvještava da Rusija želi iste uvjete ali samo do izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, dva plinovoda koji zaobilaze Ukrajinu. Ukrajina pak želi desetgodišnji ugovor za isporuke plina, što Rusija ne smatra korisnim za sebe. Prethodni dogovori su propali iz niza razloga, uključujući pravne bitke između Gazproma i Naftogaza, prijetnje sankcijama za Sjeverni tok 2 i dr.

Tražeći kompromis potpredsjednik EK Maroš Šefčović je predlagao nastavak pregovora u rujnu, 10-godišnji ugovor i garantirane isporuke 60 mlrd. m3 plina godišnje. Ukrajina se s tim slaže, a prošli tjedan objavljeno je da zemlja pregovara s Grčkom o opskrbi katarskim LNG-om preko atenskog LNG-terminala. Očekuje se da će plinovodi Turski tok i Sjeverni tok 2 biti završeni do kraja godine, no Sjeverni tok 2 očigledno kasni. Oba plinovoda godišnje će transportirati 70 mlrd. m3 plina, javlja Emerging Europe.

TAGOVI