Sjever Hrvatske siguran od trovanja i požara

Autor: B.L. Objavljeno: 26.11.2020. 🕜 13:08 Lokacija: Zagreb

Tek sedam od ukupno 53 općina i gradova u dvije najsjevernije županije nema dimnjačara

Od ukupno 53 jedinice lokalne samouprave (općina i grada) koliko ih ukupno ima na području Varaždinske i Međimurske županije, tek njih sedam nema ovlaštenog dimnjačara. U usporedbi s ostalim dijelovima Hrvatske, pa čak i susjednom Krapinsko-zagorskom županijom, to je odličan uspjeh.


Dobra pokrivenost Varaždinske županije

Na području Varaždinske županije, od ukupno 28 općina i gradova, njih pet trenutačno nema dimnjačarskog koncesionara. Pri tome su u općinama Breznički hum i Sveti Ilija dimnjačarske koncesije, odnosno ugovori s dimnjačarom istekli ove godine i vjerojatno je u tijeku odabir novog dimnjačara, dok su u Visokom oni istekli 2019., u Svetom Đurđu 2018., a u Velikom Bukovcu još 2015. godine. No, to možda automatski ne znači da te općine nemaju dimnjačarsku službu, već se podaci o tome ne mogu pronaći na službenim internetskim stranicama tih općina ni u Registru koncesija Financijske agencije.

Od dimnjačarskih tvrtki i obrta koji posluju na području Varaždinske županije, najviše općina i gradova pokriva tvrtka Dimax iz Varaždina. Ona ima koncesije, odnosno ugovore u čak osam jedinica lokalne samouprave i za dva dimnjačarska područja (od pet) u Varaždinu. Potom slijedi Dimnjačarstvo Valjak iz Črešnjeva koje posluje u pet općina i gradova. Tvrtka Caminus iz Varaždina pokriva preostala tri varaždinska dimnjačarska područja i još tri općine i grada, dok ludbreška komunalna tvrtka Lukom obavlja dimnjačarske poslove također u tri grada i općine: Ludbregu, Varaždinskim Toplicama i Malom Bukovcu. Obrt Kišak pokriva područja općina Breznica i Ljubešćica u južnom dijelu Županije, dok novomarofska komunalna tvrtka Novokom brine o sigurnosti dimovodnih sustava na području Grada Novog Marofa. 


Međimurska županija - sigurnost u znaku prezimena Zver

Kada je riječ o dimnjačarstvu u Međimurju, jedna činjenica odmah upada u oči: u čak 11 općina i gradova i u dva dimnjačarska područja (od ukupno pet) u Čakovcu o sigurnosti sustava za odvod dimnih plinova brine se obrt ili tvrtka koji u svojem nazivu imaju prezime Zver! Tako Dimnjačarski obrt Zdravko Zver iz Strahoninca pokriva pet općina, dok Dimnjačarski obrt Ivan Zver iz Čakovca pokriva dvije općine i četiri dimnjačarska područja u Čakovcu, a tvrtka Dimnjačar Radovan Zver također iz Strahoninca pokriva četiri grada i općine. 

Ipak, najviše dimnjačarskih koncesija, odnosno ugovora o obavljanju dimnjačarske službe ima pregradska komunalna tvrtka Pre-kom - šest, a nakon nje slijedi obrt Dimos iz Strahoninca (čiji vlasnik opet ima prezime Zver!) koji pokriva četiri općine i jedno čakovečko dimnjačarsko područje. Konačno, na području Pribislavca o sigurnosti dimovodnih sustava brine se Dimnjačarski obrt Dragan Zdolec.

Tek dvije općine u Međimurju trenutačno nemaju dimnjačara. Jedna od njih je Belica, gdje je natječaj raspisan ove godine, a druga je Gornji Mihaljevec, gdje je koncesija (prema podacima iz Registra koncesija FINA-e) istekla 2016. godine, a drugi se podaci na internetskim stranicama Općine ne mogu pronaći.

U svakom slučaju, najtočniji podaci o ovlaštenim dimnjačarima širom Hrvatske najjednostavnije se mogu pronaći u specijaliziranoj bazi podataka na našem portalu.

TAGOVI