Američki Kongres podržao inicijativu Tri mora u kojoj je i Hrvatska

Autor: N.D. Objavljeno: 27.11.2020. 🕜 10:57 Lokacija: Washington (SAD)

Plinski projekti koji diverzificiraju dio Europe od Rusije fokus su inicijative

Američki Zastupnički dom jednoglasno je donio dvostranačku rezoluciju u znak potpore Inicijativi triju mora, strateškom partnerstvu dvanaest država srednje i istočne Europe, među kojima je i Hrvatska, s zajedničkim ciljem promicanja neovisnosti i otpornosti energetske, digitalne i prometne infrastrukture. 

"Kao snažni zagovornik neovisnosti i sigurnosti europskih energetskih tržišta, ponosan sam što vidim da je naša rezolucija o Tri mora danas usvojena. Iako se Rusija nada da će naše europske saveznike držati kao taoce svojim plinovodom Sjeverni tok 2, Inicijativa tri mora pokušava se suprotstaviti njihovom zloćudnom utjecaju. Suradnja između istočnoeuropskih zemalja pomoći će jačanju njihove regionalne međusobne povezanosti kako bi se osigurala energetska tržišta naših najvažnijih partnera. ",  komentirao je kongresmen Adam Kinzinger.

Sjedinjene Države već su imale vodeću ulogu na summitu Inicijative triju mora (3SI) koji se praktički održao 19. listopada u Talinu u Estoniji. Tada su se Sjedinjene Države složile založiti do milijardu eura za 3SI, što odgovara 30 posto zajedničkog doprinosa svih dvanaest država koje sudjeluju u 3SI ((Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija). 

Između ostalog, diverzifikacija izvora opskrbe plinom i integracija plinske infrastrukture ključni su projekt za regiju triju mora, projekt koji se može postići provedbom projekta Baltičke cijevi i prekograničnim međusobnim vezama u Poljskoj i Slovačkoj te između Poljske i Ukrajina.

TAGOVI