MVM sklopio ugovor za uvoz LNG-a preko Krka

Autor: N.D. Objavljeno: 26.11.2020. 🕜 14:00 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Ruski plin je okosnica mađarske dobave ali zapadni LNG je zgodan dodatak miksu

Mađarska državna elektroprivreda MVM potpisala je šestogodišnji ugovor s Shellom o kupnji godišnjih 250 milijuna kubika ukapljenog prirodnog plina (LNG) na hrvatskom terminalu za LNG u Krku, od 1 siječnja 2021. do 1. listopada 2027., objavio je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto. Ministar Szijjarto naglasio je kako su sada ispunjena oba uvjeta za isporuku ukapljenog prirodnog plina s terminala za LNG Krk u Mađarsku. 

MFGK Hrvatska, hrvatska jedinica MVM, nedavno je na terminalu na Krku potpisala ugovorni kapacitet za regasifikaciju od oko milijardu kubnih metara godišnje tijekom gotovo sedam godina. Terminal će početi s radom od siječnja 2021. godine. Ministar Szzijarto rekao je da će ukapljeni plin nakon ponovnog uplinjavanja biti isporučen u Mađarsku plinovodom Mađarska-Hrvatska. Kao rezultat toga, 10% mađarskih potreba za plinom bit će pokriveno s krčkog LNG terminala do kraja 2027. godine. 

Povijesni potez

Ovo je prvi dugoročni sporazum Mađarske sa zapadnim tržišnim sudionikom, rekao je, dodajući da je sporazum potpisan na konkurentnom cijena. MVM je u lipnju rekao da će LNG na terminal dolaziti samo od zapadnoeuropskih sudionika na tržištu, dodajući da je rezervacija kapaciteta na hrvatskom LNG terminalu od povijesnog značaja, jer će to biti prvi put da će se plin iz namjenskog izvora LNG-a isporučivati Mađarska. 

Potpisani sporazumi u skladu su sa strateškim ciljevima MVM Grupe za diverzifikaciju izvora plina i putova isporuke, jer će izvori LNG-a koji se nabavljaju doći isključivo od zapadnoeuropskih tvrtki. U svjetlu globalnih tržišnih trendova, LNG je postao konkurentski neobavezni izvor u regiji, daljnjim jačanjem pozicije na tržištu plina u Mađarskoj i MVM Grupi. Međutim, tvrtka je priznala da će isporuke ruskog plina ostati okosnica energetske sigurnosti Mađarske i regije, javili su mađarski mediji.

TAGOVI