Saudi Aramco rapidno povećao proizvodnju plina

Autor: N.D. Objavljeno: 05.11.2020. 🕜 10:09 Lokacija: Rijad (Saudijska Arabija)

Saudi Aramco na putu razvoja plinskog gospodarstva

Saudijska Arabija ranije ove godine deosegnula je rekordnu proizvodnju plina, objavio je Saudi Aramco u svom financijskom izvještaju za treći kvartal. Dana 6. kolovoza proizvedeno je povijesno najvećih 10,7 bscfd iz konvencionalnih i nekonvencionalnih izvora. Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svijetu, ali nije tako jaka u prirodnom plinu, a svu proizvodnju troši za svoje potrebe, za proizvodnju električne energije. 

Zato si je Saudi Aramco zadao cilj da iskoristi plinske rezerve pa su tako u drugom kvartalu otkrivena dva nalazišta iz nekonvencionalnih izvorana sjevernom dijelu zemlje, dok je jedno otkriće sadržavalo i naftu i plin, drugo je sadržavalo samo plinske rezerve. 

S razvojem većeg broja polja Saudijska Arabija nmjerava izvoziti tri milijarde m3 plina dnevno do 2030., rekao je Saudi Aramcov izvršni direktor Amin Nasser. U tu svrhu, osim razvoja polja, zanima ih gradnja plinovoda i terminala za ukapljeni plin, a u taj "plinski program" kompanija u idućih deset godina planira uložiti 150 milijardi USD, objavio je Oil Price. 

TAGOVI