Saudi Aramco procijenjen na 1,7 bilijuna dolara

Autor: N.D. Objavljeno: 22.11.2019. 🕜 09:58 Lokacija: Rijad (Saudijska Arabija)

Vrijednost kompanije je manja nego što prestolonasljednik želi

Saudijska Arabija procijenila je državnu naftnu kompaniju Aramco na 1,7 bilijuna dolara, prenosi Reuters. Naftni gigant objavio je novo izvješće uoči javne ponude (IPO) koja ima za cilj prikupiti 25 milijardi dolara za udjel od 1,5 posto. IPO najprofitabilnijih kompanija na svijetu mogao bi biti najveći u povijesti.

No, vrijednost kompanije još uvijek je nešto manja od 2 trilijuna dolara čemu se nadao saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman. "Prva ponuda sadržavat će 1,5 posto dionica", rekao je državni energetski gigant, koji je cijenu dionica odredio na 8 do 8,5 dolara. Ako se sve dionice prodaju po najvišoj cijeni, IPO bi trebao donijeti zemlji 25,6 milijardi dolara. Dionice će moći kupiti pojedinačni investitori i velike institucije.

Aramco je u početku planirao prodati oko pet posto dionica u dva navrata, dva posto na domaćem tržištu dionica Todawul, a potom tri posto na međunarodnim tržištima, javlja Klix. Iz tvrtke kažu kako do sada nemaju planove za međunarodnu prodaju i da je cilj, o kojem se dugo raspravljalo, "na ledu". Princ Mohamed želi prikupiti milijarde dolara prodajom svog udjela u Aramcu kako bi diverzificirao saudijsko gospodarstvo od naftne do neenergetske industrije.

TAGOVI