Slijedi implementacija SINCRO.GRID projekta

Autor: B.O. Objavljeno: 26.11.2019. 🕜 08:23 Lokacija: Zagreb

HOPS i Siemens potpisali ugovor u vrijednosti 104,9 milijuna kuna

U sklopu implementacije europskog projekta naprednih mreža SINCRO.GRID, u Zagrebu je potpisan ugovor Izgradnja SVC postrojenja u TS Konjsko između predstavnika Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) i Siemensa. Vrijednost ugovora iznosi 104,9 milijuna kuna s rokom izvršenja od dvije godine. 

Ugovor obuhvaća izradu dokumentacije za proizvodnju, proizvodnju, transport, ugradnju i puštanje u pogon statičkog kompenzatora (SVC) snage 250 Mvar po sistemu ključ u ruke.  


Prijenosni sustav 

"SINCRO.GRID je trenutno HOPS-ov najveći investicijski projekt koji se nalazi u fazi implementacije", izjavio je Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a. 

"Siemens ima dugogodišnje iskustvo u rješavanju energetskih prilika u prijenosnoj mreži na svjetskoj razini koje će primijeniti i u ovom projektu. Izuzetno nam je drago što će Siemens Hrvatska biti sudionik ovog projekta koji je od velike važnosti za prijenosni elektroenergetski sustav Hrvatske i šire", izjavila je predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar


Obnovljivi izvori 

Podsjetimo, projekt naprednih mreža SINCRO.GRID nastao je dugogodišnjom suradnjom hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava.

Cilj projekta je rješavanje izazova u vođenju elektroenergetskog sustava i otklanjanju zagušenja u mreži, čime se omogućuje određena razina sigurnosti rada EES-a i osiguravaju se preduvjeti za prihvat novih obnovljivih izvora, priopćeno je iz Siemensa Hrvatska.

TAGOVI