Lazard započeo dubinsko snimanje INA-e

Autor: N.D. Objavljeno: 22.11.2019. 🕜 09:25 Lokacija: Zagreb

Proces otkupa INA-e najavljen za Božić 2016. polako se počinje odrolavati

Ina je zaprimila zahtjev hrvatske Vlade za pokretanjem procesa dubinskog snimanja kompanije, kako bi se utvrdila njezina vrijednost, a provodit će ga investicijski savjetnici koje je Vlada angažirala početkom kolovoza ove godine, priopćeno je u srijedu iz te naftne kompanije. U priopćenju se navodi da je Uprava Ine odobrila proces dubinskog snimanja. U skladu s važećom regulativom i dobrom poslovnom praksom, Ina će nastaviti objavljivati sve propisane informacije u tom procesu, dodaje se još u priopćenju.

Samo polako...

Premijer Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi. Sredinom siječnja 2017. Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini, međutim, veća dinamika oko otkupa dionica je izostala. U međuvremenu Vlada je 2018. odabrala savjetnike s kojima na koncu nije sklopila ugovor, da bi u  kolovozu odabrala novog investicijskog savjetnika za otkup dionica, Lazard, koji sada započinje posao.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tada je na sjednici Vlade kazao da odabir novog savjetnika otvara mogućnost da u prvom kvartalu 2020. hrvatska strana ima završenu prvu fazu i da prema mađarskom Molu izađe s konkretnim ponudama.

TAGOVI