INA svoju budućnost vidi u vodiku

Autor: N.D. Objavljeno: 10.10.2019. 🕜 13:49 Lokacija: Zagreb

Grad Zagreb razmatra da dio svojih autobusa pogoni na vodik, umjesto plina i dizela

Naftna kompanija INA svoju budućnost vidi u - vodiku! Vodik je ekološki prihvatljivo gorivo za gotovo sve vrste prijevoza, lako ga je skladištiti i nije skupo, a njegovim izgaranjem stvara se voda. INA vodik već proizvodi u svojoj riječkoj rafineriji iz prirodnog plina, za vlastite potrebe, a mogla bi ga proizvesti znatno više i po prihvatljivoj cijeni ga ponuditi na tržištu. Da bi se to dogodilo potrebno je stvoriti potražnju kroz gradnju infrastrukture i nabavu trošila, zbog čega je INA ušla u razgovore sa Gradom Zagrebom kojem se predlaže da 20% svojih autobusa prebaci na vodik. Voditeljica projekta Vesna Kučan Polak rekla je na INA-inoj tematskoj konferenciji o vodiku da prema njihovim kalkulacijama nabavka 20 do 80 sutobusa te gradnja punionice košta cca 30 mil. eura. Da bi se to ostvarilo trebalo bi osigurati sufinanciranje iz nacionalnih sredstava i/ili EU fondova. 

Projekt s Gradom Zagrebom

Predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon uvodno je istaknuo opredjeljenje kompanije prema korištenju alternativnih goriva - električne energije i vodika a Hrvoje Glavaš, direktor strateškog poslovanja i javnih poslova konstatirao je da bi se njihov projekt s Gradom Zagrebom mogao realizirati kroz dvije-tri godine. INA priželjkuje do 2025. gradnju tri punionice na vodik (Zagreb, Rijeka, Split), a do 2050. pet punionica. Postoji značajan potencijal za primjenu vodika u željezničkom i pomorskom prometu. Na konferenciji je rečeno da DOK-ING već proizvodi vozila za rudarsku industriju s pogonom na gorive ćelije, a Jadranski pomorski servis planira zatražiti EU sufinaciranje za gradnju barže s elektrolizatorom snage 1,5 do 2 MW koji iz vodika proizvodi električnu energiju. 

Bart Biebuyck, izvršni direktor Zajedničkog poduzeća za gorivne članke i vodik kazao je da je Europa u pogledu spoznaja o iskorištavanju vodika tri godine isperd ostalog svijeta te da tu svoju prednost treba iskoristiti kako bi postala globalni lider. Dok se 2010. govorilo o 110 kW elektrolizatoru, sada se gradi onaj od 20 i 100 MW, a ENGIE najavljuje čak 400 MW snažno postrojenje. Samo Europa trenutno je u stanju proizvesti reverzibilni elektrolizator koji služi kao pohrana. Trošak proizvodnje energije iz vodika je pao pa je to gorivo postalo zanimljivo industriji, a u svijetu se sve više razmišlja o vozilima na vodik. U SAD-u i Japanu takvih vozila je znatno više nego u  Europi, gdje ih je trenutno 1.731, a cilj je da ih 2030. bude 1,2 milijuna automobila. 

Manjak punionica i vozila

U Europi su za sada samo 134 punionice na vodik, a u Hrvatskoj još ne postoji ni jedna komercijalna punionica. Do 2025. trebalo bi u EU biti 850 punionica na vodik. Iduće godine autoindustrija će izbaciti šest modela auta s pogonom na vodik, a 2025. još sedam modela. Europa želi potpunu dekarbonizaciju prometa do 2050. a Biebuyck drži da će u bliskoj budućnosti biti omjer 70:30 u korist električnih automobila i to zato što postoji veća politička potpora elektromobilnosti iako su vozila na vodik superiornija. IVECO je prva i za sada jedina kompanija koja razvija tegljač na vodik, kakvi se već proizvode u Aziji, a komercijalna cijena autobusa na vodik tri puta je pala u zadnjih deset godina i kreće se oko 400.000 eura, što je i dalje znatno skuplje od dizelaša, ali takvi autobusi su čišći i jeftiniji u održavanju. Prof. Frano Barbir sa FESB-a kao epohalno naznačio je partnerstvo Rimac Automobila s Hyundaijem za razvoj automobila s gorivim člancima, a za Hrvatsku on najzanimljivijim drži primjenu vodika u gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima, vlakovima i brodovima. 

TAGOVI