U probni rad ulazi prva sunčana elektrana na hrvatskoj bolnici

Autor: N.D. Objavljeno: 07.10.2019. 🕜 09:12 Lokacija: Zabok

Fotonaponska elektrana pokrit će petinu potreba za energijom

Uskoro u probni rad ulazi prva fotonaponska elektrana u zdravstvenom sustavu Hrvatske. Riječ je o FN elektrani na krovu Opće bolnice Zabok. Inovativan model izgradnje fotonaponske elektrane na krovu bolnice, po kojem privatni investitor ulaže vlastita sredstva u projektiranje, nabavu opreme, izvođenje radova i održavanje sustava kroz sljedećih 10 godina, pripremila je REGEA. 

Tijekom tog razdoblja investitor je ujedno i vlasnik elektrane te prodaje električnu energiju Bolnici po 10% nižoj cijeni u odnosu na onu koju bolnica trenutno nabavlja od opskrbljivača. Investitor, tvrtka Solaris Pons iz Osijeka na krovu bolnice ugradila je 1880 fotonaponskih modula, koji čine elektranu izlazne snage 470 kW. Predviđena godišnja proizvodnja iznosi oko 500 000 kWh, što predstavlja petinu ukupnih potreba bolnice za električnom energijom. 

Po isteku ugovornih obveza između bolnice i investitora fotonaponska elektrana prelazi u vlasništvu bolnice i sva električna energija proizvedena na gotovo 3.000 m2 krovne površine je besplatna. U REGEA-i ističu da se model koji je primijenjen na bolnicu može primijeniti na bilo koju zgradu ili ustanovu koja je opterećena velikom potrošnjom i visokim troškovima električne energije. Vrijednost radova i opreme u konkretnom primjeru Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana iznosila je 1,98 milijuna kuna, bez PDV-a.

TAGOVI