Otvorena je najveća regionalna vjetroelektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 14.10.2019. 🕜 08:35 Lokacija: Kovin (Srbija)

Vrijednost investicije je gotovo 300 milijuna eura

U Mramorku kod Kovina u Srbiji je otvorena vjetroelektrana Čibuk 1. Riječ je o najvećoj vjetroelektrani u regiji i jednoj od najvećih u Europi. Čibuk 1 ima 57 vjetroturbina i ukupnu snagu od 158 MW. To je dovoljno za opskrbu električnom energijom čak 113 000 kućanstava. 

Projekt je završen u travnju, a iza njega stoje tvrtke Vjetroelektrane Balkana i Masdar iz Abu Dhabija. Vrijednost investicije je gotovo 300 milijuna eura. 

Srbijanski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je istaknuo kako će otvaranje ove vjetroelektrane pridonijeti energetskoj sigurnosti, kao i sigurnosti opskrbe električnom energijom u Srbiji. 


Dodatni izvor 

On je naglasio kako otvaranje Čibuka 1 nije samo velik doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobiva iz obnovljivih izvora, već predstavlja i značajan dodatni izvor proizvodnje u toj zemlji, priopćila je vlada Srbije.

Prema njegovim riječima, ova vjetroelektrana će s 430 GWh predstavljati gotovo 1,5 posto tamošnje godišnje proizvodnje energije i time će značajno utjecati na ukupnu energetsku sigurnost Srbije.

TAGOVI