U Srbiji je puštena u rad nova vjetroelektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 25.09.2019. 🕜 09:48 Lokacija: Vršac (Srbija)

Košava 1 je najveća investicija u zelenu energiju u toj zemlji

Vjetroelektrana Košava 1 kod Vršca u Srbiji koja se sastoji od 20 vjetrogeneratora ukupne snage 69 MW je počela s radom i proizvodit će električnu energiju za 45 000 kućanstava. Vjetroelektranu je izgradila MK Fintel Wind, zajednička kompanija talijanske grupacije Fintel Energia i srpske MK Grupe. 

U projekt je uloženo 118 milijuna eura, priopćila je Vlada Srbije. Nakon Kule kod Kule i La Piccoline kod Vršca, riječ je o trećoj, ali i najvećoj vjetroelektrani iz tog partnerstva. 


Druga faza 

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić tijekom puštanja u rad vjetroparka Košava 1 je istaknuo kako Srbija danas dobiva 400 MW iz energije vjetra i više od 500 MW iz drugih obnovljivih izvora

Izvršni direktor kompanija Fintel Energia Group i MK Fintel Wind Tiziano Giovannetti je rekao kako je ovo do sada najveća investicija u zelenu energiju u Srbiji. Također, objasnio je kako je već pokrenuta izgradnja druge faze Košave, s još 15 vjetroturbina te da je u planu izgradnja vjetroelektrane kod Sombora snage 600 MW.

TAGOVI