Vodik - rješenje za klimatske promjene

Autor: B.L. Objavljeno: 18.09.2019. 🕜 09:21 Lokacija: Zagreb

Pokazana je vizija energetske budućnosti

Na seminaru pod nazivom 'Vodik i gorivni članci' pokazana je vizija energetske budućnosti. Pri tome je također istaknuto kako su upravo klimatske promjene i sve njihove negativne posljedice glavni razlog zašto bi upravo vodik trebao biti prijenosnik energije budućnosti i zašto bi se upravo vodikovim energetskim rješenjima trebalo okretati u godinama koja dolaze. 


I Hrvatska u svjetskim projektima

Iako je ta činjenica malo kome izvan znanstvenih i stručnih krugova poznata, u Hrvatskoj se istraživanja na području vodikove energetike i vodikovih energetskih tehnika, s naglaskom na gorivne članke, provode već 13 godina. Sve je započelo dolaskom prof. dr. sc. Frane Barbira, dipl. ing. na Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu nakon višegodišnjeg iskustva na istraživanjima u tom području u SAD-u. Do danas su na FESB-u ostvareni mnogi zanimljivi projekti, a trenutačno je u tijeku i veliki europski projekt autobusa na gorivne članke, što se ostvaruje u suradnji s uglednim europskim učilištima i institutima i nekim od vodećih svjetskih tvrtki.

 Ipak, europski cilj o uspostavljanju vodikovog energetskog sustava u svim zemljama Europske unije do 2025. godine neće biti ostvaren, ni u Hrvatskoj ni u većini drugih europskih zemalja, osim možda u dijelovima Njemačke, Belgije, Nizozemske i Francuske, gdje su već u pogonu vodikovi plinovodi duljine čak 1100 km.


Od Zagreba do Bruxellesa na vodik

U projektima vodikove energetike već nekoliko godina sudjeluje i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, gdje je pod vodstvom doc. dr. sc. Ankice Kovač, mag. ing. aero. ostvaren i prvi hrvatski bicikl na vodik, a od nedavno je u pogonu i prva hrvatska punionica vodika za vozila koja, ipak, nije komercijalna, već služi u akademske, tj. istraživačke svrhe.

Uz sve to, sudionicima je predstavljeno i vozilo na vodik Toyota Mirai koje upravo sudjeluje u zanimljivom projektu Toyota Mirai Challenge s ciljem prelaska puta od Zagreba do Bruxellesa na vodik.


Sve veće zanimanje za primjenu vodika

Spomenuti stručni skup upravo je i organiziran na Centru za transfer tehnologija FSB-a s ciljem razmjene svih tih iskustava i njihovog predstavljanja stručne javnosti, a okupio je, između ostalih, i predstavnike tvrtki koje, svaka u svojem području poslovanja, moraju razmatrati primjenu održivih energetskih rješenja za budućnost kao što su INA, Cemex ili HŽPP

Tako se moglo doznati da INA proizvodi značajne količine vodika koje koristi za vlastite potrebe, a čim se pokaže zanimanje, bila bi spremna ponuditi vodik i na tržištu, dok HŽPP u svijetlu činjenice da sve više željezničkih operatora umjesto dizelskih garnitura naručuje one na vodik također razmišlja o novim rješenjima za pogon putničkih vlakova. 

TAGOVI