Konzultacijama do snažnije primjene obnovljivih izvora

Autor: B.O. Objavljeno: 26.09.2019. 🕜 08:40 Lokacija: Zagreb

Institucije, tvrtke i banke su razgovarale o financiranju projekata

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost su održane konzultacije dionika uključenih u projekt FIRESPOL (Financijski instrumenti u projektima obnovljivih izvora energije) o aktivnostima koje će biti dio budućeg Akcijskog plana. 

Na konzultacijama su sudjelovali predstavnici institucija, tvrtki i banaka kako bi se utvrdila što učinkovitija, ali i primjenjiva rješenja za prilike u Hrvatskoj s ciljem povećanja korištenja obnovljivih izvora. K tomu, razmotrili su se primjeri dobre prakse članica projekta te su predstavljeni inovativni financijski instrumenti poput projekta zajednice, 'zelenih obveznica', ulaganja mirovinskih fondova i sl.


Nositelj projekta 

Voditeljica projekta FIRESPOL u Hrvatskoj Suada Mustajbegović je istaknula važnost ovih konzultacija u iznalaženju mogućnosti za financiranje projekata u području obnovljivih izvora kao i kreiranju prioritetnih mjera za sljedeće programsko razdoblje od 2021.-2027. godine. 

"Vjerujem da zajedno, dijalogom i razmjenom iskustava i mišljenja, možemo doći do kvalitetnih zaključaka koji će omogućiti koristi za lokalnu zajednicu, poduzetništvo te društvo u cjelini", zaključila je Mustajbegović. 

Inače, FZOEU je nositelj projekta u Hrvatskoj dok je Španjolska voditelj projektnog tima, a ostale zemlje partneri su Njemačka, Latvija, Irska i Poljska. Projekt FIRESPOL provodi se od lipnja 2018.-2022. godine.

TAGOVI