Uskoro natječaj za fotonapon na obiteljskim kućama

Autor: N.D. Objavljeno: 10.09.2019. 🕜 08:33 Lokacija: Zagreb

Priprema pozor - uskoro će natječaj za fotonapon!

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planiraju ove godine dodijeliti još 50 milijuna kuna za energetsku učinkovitost i to 11 milijuna kuna za sustave centralnog grijanja, 20 milijuna kuna za fotonaponske elektrane u obiteljskim kućama te 18 milijuna kuna OPG-ovima za fotonaponske elektrane. Tijekom rujna bit će raspisan 20 milijuna kuna težak javni poziv Fonda za sufinanciranje solarnih elektrana na obiteljskim kućama, a kako su cijene opreme drastično pale očekuje se velik interes građana, piše Poslovni. 

Prioritet će imati oni s potpunom dokumentacijom, a neke jedinice lokalne samouprave poput grada Varaždina odlučile su pomoći građanima da se prijave, odnosno pokušavaju omasoviti poziv većim brojem objedinjenih prijava iz tog grada. Građanima koji iskažu interes, a zadovoljavaju tražene uvjete, županija će sufinancirati troškove izrade glavnog projekta i prijavne dokumentacije za ugradnju sunčanih elektrana, o čemu smo već pisali.

Na javni poziv FZOEU-a za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, koji je zatvorem početkom kolovoza, građani su pokazali velik interes te je bilo 700 prijava. Pristigle prijave će se obrađivati prema redu zaprimanja, a sredstva će se odobriti svima onima koji imaju potpunu dokumentaciju te su njihove prijave u okviru raspoloživog budžeta od 11 milijuna kuna. U protekle dvije godine za poticanje OIE u kućama bilo je raspoloživo 23 mil. kn. Poticaji su u zadnjem krugu bili obilni - do 75.000 kn s 40%, 60% i 80% sufinanciranja.

TAGOVI