Novi poticaji za sunčane elektrane

Autor: B.L. Objavljeno: 12.09.2019. 🕜 11:05 Lokacija: Zagreb

Natječaj kreće 18. rujna, a na raspolaganju je čak 20 mil. kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upravo je objavio kako zaprimanje zahtjeva za sufinancranje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama, tzv. mikrosolara, kreće od 18.9.2019. godine. Za takvu proizvodnju električne energije građanima su osigurani poticaji u ukupnom iznosu 20 mil. kuna jer je cilj omogućiti potrošačima proizvodnju vlastite energije i ostvarenje energetske neovisnosti.


Uskoro i natječaj za OPG-ove, iznajmljivače, tvrtke, općine i gradove

Zahtjevi će se zaprimati poštom ili se mogu osobno donijeti u FZOEU. Javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja 2019. godine, no s tim se programom planira nastaviti i 2020. Isto tako, nakon objave javnog poziva za građane, sličan poziv planiran je i za iznajmljivače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a 2020. godine i za tvrtke i jedinice lokalne samouprave.


Što se sve financira?

Programom sufinanciranja za obiteljske kuće obuhvaćeni su sustavi u mrežnom i u otočnom radu ('off grid'). Za takve sustave i nadzor građani će moći dobiti 40, 60 ili 80% sufinanciranja, odnosno najviše do 75 000 kuna. Takvo sufinanciranje građanima omogućava kraći rok povrata investicije, koja je zasad još velika, ali se dugoročno isplati. Preduvjet za sufinanciranje je da se prijave vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koje imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 m2. Pri prijavi građani moraju priložiti i glavni projekt koji je izradio ovlašteni inženjer elektrotehnike, a radi sigurnosti bit će obavezan i stručni nadzor nad radovima.

TAGOVI