Sunčana elektrana na krovu farmaceutske tvrtke

Autor: B.O. Objavljeno: 12.09.2019. 🕜 10:49 Lokacija: Sveta Nedelja

Očekivana godišnja ušteda u potrošnji energije je oko milijun kuna

U prostoru farmaceutske tvrtke Genera, koja u Kalinovici (Sveta Nedelja) proizvodi veterinarsko-medicinske proizvode i vitaminsko mineralne dodatke prehrani, u pogon je puštena integrirana sunčana elektrana za vlastite potrebe. Elektrana snage 1,5 MW godišnje će, očekuje se, proizvoditi 1500 MWh električne energije, što čini 30 posto svih potreba za električnom energijom u proizvodnim pogonima Genere. Fotonaponski moduli postavljeni su na više od 9000 četvornih metara raspoložive krovne površine.

 

Smanjenje emisija 

"Fotonaponska elektrana je bitan iskorak u smanjenju poslovnih troškova naše tvrtke kao i smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Godišnje očekujemo uštedu u potrošnji energije od oko milijun kuna", rekao je Hrvoje Bartovčak, voditelj upravljanja objektima u tvrtki Genera, koja je u stopostotnom vlasništvu kompanije Dechra Pharmaceuticals PLC sa sjedištem u Velikoj Britaniji. 

Ian Page, glavni izvršni direktor Dechra Pharmaceuticals PLC-a, rekao je da je sunčana elektrana samo dio noviteta koje je Genera uvela u svoje poslovanje zadnjih godina. 


Obnovljivi izvori 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je izrazio zadovoljstvo što je zasad najveća sunčana elektrana za vlastite potrebe u Hrvatskoj smještena upravo na prostoru Zagrebačke županije. "Ona će pripomoći optimizaciji same proizvodnje, ali, bitno je, pridonijet će i zaštiti okoliša, jer ovdje se radi o obnovljivim izvorima energije", rekao je župan. 

Gradnja elektrane je stajala 14,7 milijuna kuna, od čega je 7,1 milijun kuna bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavljeno je na stranicama Zagrebačke županije.

TAGOVI