Obveza energetske tranzicije Cresko-lošinjskog arhipelaga

Autor: B.O. Objavljeno: 09.07.2019. 🕜 14:00 Lokacija: Mali Lošinj

Zajedničko djelovanje s ciljem smanjenja emisija ugljika

Gradonačelnici Malog Lošinja i Cresa, ali i predstavnici brojnih otočnih ustanova, uz podršku regionalnih i nacionalnih predstavnika potpisanom izjavom preuzeli su obvezu provedbe inicijative Čista energija za EU otoke. Tako su se obvezali na provedbu energetske tranzicije cresko-lošinjskog arhipelaga i na zajedničko djelovanje s ciljem smanjenja emisija ugljika te na suradnju kako bi bolje riješili otočne izazove. 

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić je istaknula kako je dio projekata vezanih uz energetsku tranziciju već pokrenut poput stvaranja preduvjeta za fotonaponsku elektranu na Unijama koja se razvija kroz projekt Samoodrživog otoka Unije, te je u suradnji sa Zavodom za prostorno planiranje Primorsko-goranske županije pokrenuta inicijativa oko izgradnje fotonaponske elektrane u Ustrinama. 


Pametne klupe

"Jednako tako, radimo na razvoju širokopojasne infrastrukture, pametnom upravljanju vodoopskrbom i komunalnim uslugama. Sve naše zgrade imaju energetske preglede, sufinanciramo zamjenu azbestnih krovova našim sugrađanima, potičemo ih da ugrađuju solarne panele na vlastite obiteljske kuće, sufinanciramo kamate za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Više od 95 posto naših kućanstava ima tekuću vodu, čak i na otoku Iloviku koji je od Vranskog jezera udaljen više od 60 kilometara, dok otoci Susak i Unije dobivaju vodu iz desalinizatora. U proteklih nekoliko mjeseci u svim mjestima i na manjim otocima koji pripadaju Gradu Malom Lošinju postavljeno je čak 16 pametnih klupa, a sredinom travnja Grad Mali Lošinj i Hrvatska elektroprivreda u trajni rad pustili su prvu ELEN punionicu za električna vozila na otoku Lošinju. Uz sve navedeno, u tijeku je postupak nabave elektropunionica za bicikle u Malom Lošinju, Nerezinama i Velom Lošinju s mogućnošću punjenja četiri bicikla istovremeno", izjavila je Ana Kučić. 

Inače, na području Lošinja provode se i drugi projekti poput postavljanja samostojeće solarne javne rasvjete na pojedinim dijelovima obalne šetnice, objavljeno je na internetskim stranicama Grada Malog Lošinja.

TAGOVI