Francuska uvela eko-porez na letove avionom

Autor: N.D. Objavljeno: 10.07.2019. 🕜 08:54 Lokacija: Pariz (Francuska)

I Velika Britanija, Njemačka, Italija, Švedska i Norveška oporezuju emisije aviona

Francuska je objavila da uvodi ekološki porez od 1,50 do 18 eura na zrakoplovne karte od 2020. godine, i tako se pridružila nekolicini europskih zemalja koje su već uvele takve poreze. Porez već postoji u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Švedskoj i Norveškoj, a mjera bi trebala od 2020. godišnje Francuskoj donositi 180 milijuna eura koji će se ulagati u ekološkije prijevozne infrastrukture, posebice željezničke

Na letove iz Francuske

Ekološki porez će se primjenjivati na letove iz Francuske, a ne u Francusku i iznosit će 1,50 eura u ekonomskoj klasi za unutrašnje i europske letove, devet eura za te letove u business klasi, tri eura za letove u ekonomskoj klasi izvan Europske unije, 18 eura za te letove u business klasi. Porez se neće odnositi na letove s presjedanjem kao ni na one prema Korzici i prekomorske, a primjenjivat će se na sve zrakoplovne kompanije, objasnila je ministrica prometa Elisabeth Borne na sastanku vijeća za ekološku zaštitu. 

Prema podacima Europske agencije za okoliš, emisije ugljičnog dioksida aviosektora s 285 grama po putniku na kilometar, višestruko premašuju one drugih prijevoznih sredstava. Kada bi taj trošak bio dosita prebačen na putnike, let avionom bio bi samo za povlaštene.

TAGOVI