Raspisane tri građanske inicijative kojima se mogu mijenjati EU zakoni

Autor: N.D. Objavljeno: 04.07.2019. 🕜 10:00 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Traži se potpuna zabrana sve plastične ambalaže i ukidanje ETS sustava

Europska komisija u srijedu je odlučila registrirati tri nove europske građanske referendumske  inicijative koje, ako budu uspješne, mogu dovesti do promjene zakona na razini EU. Riječ je zapravo o svojevrsnom referendumskom izjašnjavanju građana na razinu EU a nazivi inicijativa su: „Cijenom ugljika protiv klimatskih promjena”, „Poduprimo znanstveni napredak: usjevi su važni!” i „Europa bez plastike!”. 

Traži se ukidanje ETS sustava

Organizatori inicijative Cijenom ugljika protiv klimatskih promjena" pozivaju Komisiju „da predloži zakonodavni akt kojim će se potaknuti smanjenje potrošnje fosilnih goriva, štednja energije i upotreba obnovljivih izvora energije radi borbe protiv globalnog zatopljenja i ograničavanja porasta temperature na 1,5°C.” Cilj je inicijative uvesti najnižu cijenu za emisije CO2, ukinuti postojeći sustav besplatnih emisijskih jedinica za onečišćivače EU-a i uvesti mehanizam granične prilagodbe, pri čemu će se dodatni prihodi ostvareni određivanjem cijene ugljika koristiti za financiranje „europskih mjera politike za poticanje štednje energije i upotrebu obnovljivih izvora energije te za smanjenje oporezivanja nižih dohodaka.” Jednogodišnji proces prikupljanja milijun potpisa na temelju kojih EU zatim mijenja zakone počinje iza 22. srpnja.

Traži se zabrana svih plastičnih boca do 2027.

Organizatori inicijative "Europa protiv plastike" pozivaju „Europsku komisiju da revidira Direktivu o utjecaju određenih plastičnih proizvoda na okoliš radi zabrane svih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u Europi.” Cilj je inicijative zabrana „svih vrsta plastičnih ambalaža i plastičnih boca do 2027. kako bi se mogle uvesti konkretne mjere kojima će se omogućiti poštovanje ograničenosti naših resursa.” Prikupljanje potpisa počinje iza 26. srpnja, a nužno je prikupiti bar milijun potpisa u roku godinu dana. 

U ovoj fazi postupka Komisija nije analizirala meritum inicijativa već samo njihovu pravnu dopuštenost. Ako ijedna od tri registrirane inicijative u godinu dana prikupi milijun izjava o potpori iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će je analizirati i odgovoriti na nju. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

TAGOVI