Već 23. mala hidroelektrana u slivu Soče

Autor: B.L. Objavljeno: 20.09.2019. 🕜 10:04 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Izgradnja novih hidroelektrana i u Sloveniji nailazi na poteškoće

Slovenska hidroenergetska tvrtka SENG u pogon je pustila MHE Kneža, ujedno i svoju 23. malu hidroelektranu, po čemu je postala najveći operator hidroelektrana u Sloveniji. Ipak, zbog sve težeg uvrštavanja takvih elektroenergetskih objekata u prostorne planove, tvrtka će u budućnosti svoj razvoj ipak više temeljiti na Sunčevoj i energiji vjetra. 

Spomenuta elektrana izgrađena je na rijeci Kneži, na kojoj je prvo takvo postrojenje u pogon pušteno još 1979. godine. Nova elektrana će proizvoditi 3,3 GW h električne energije godišnje, čime se mogu zadovoljiti potrebe za oko 950 slovenskih kućanstava, a to je ujedno 0,6% godišnje proizvodnje svih SENG-ovih elektrana. 

Projekt je započeo još 2003., dok je vodopravna dozvola ishođena tek 2013. godine. Gradnja je pak započela nakon dobivanja građevinske dozvole 2014. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo 2,3 mil. eura. Najveći problem predstavljao je zahtjev za ukopom 2300 m dugog tlačnog cjevovoda u lokalnu prometnicu koja je jedina veza sela Kneža i Kneške Ravni, a nova elektrana je isto tako prva takva u Posočju na kojoj je izgrađena riblja staza, objavio je slovenski dnevnik 'Delo'. 


TAGOVI