Najveći IPO u povijesti je spreman

Autor: N.D. Objavljeno: 12.11.2019. 🕜 08:55 Lokacija: Dhahran (Saudijska Arabija)

Saudi Aramco ide u listanje dionica i nada se prikupiti 30 mlrd. USD

Sve je spremno za najveće energetsko listanje dionica ikada, ono Saudi Aramca, koji raspolaže najvećim naftnim rezervama na svijetu. Saudi Aramco je objavio da će njegova početna javna ponuda (IPO) započeti u nedjelju 17. studenog s konačnom cijenom dionica koja će biti dogovorena 5. prosinca nakon što su prikupe ponude. Aramco je rekao da će prodati neodređeni broj dionica na saudijskoj burzi Tadawul u onome za što se očekuje da će biti najvrijedniji IPO u povijesti, objavio je Aawsat.com. 

Hoće li IPO dostići cilj?

Nagađalo se da će jedan do dva posto Aramca biti uvršteno na Tadawul. U prospektu tvrtke na 658 stranica stoji će prodati do 0,5% svojih dionica pojedinačnim investitorima, dok će kasnije odlučiti o postotku za veće ulagače. Prestolonasljednik Mohammed bin Salman novac prikupljen od uvrštenja želi iskoristiti za oporavak saudijske ekonomije. Prodaja dionica suočena je s kašnjenjima a vjeruje se da će se njime prikupiti više od 30 milijardi USD. 

ExxonMobil, koji je trenutno najveća naftna kompanija koja kotira na tržištu, ima tržišnu kapitalizaciju od 299 milijardi USD. Flotacija će se odvijati u dva dijela, s popisom na unutarnjoj razmjeni, nakon čega slijedi druga faza u inozemstvu. London i New York natjecali su se oko prodaje, ali Tokio se smatra najvjerojatnijim izborom. Saudi Aramco ima oko 76 000 zaposlenih i ekskluzivna prava na naftu u Saudijskoj Arabiji. 

Kako posluje Aramco

Prospekt je upozoravao na druga potencijalna pitanja s kojima se nalazi Saudijska Arapska naftna kompanija, poznatija kao Saudi Aramco, rekavši da klimatske promjene "mogu umanjiti globalnu potražnju za ugljikovodicima", a socijalni i politički nemiri, uključujući zapadnoazijski oružani sukob, mogu naštetiti njezinom radu. Investitorima je rekla da se tvrtka suočila s prijetnjom terorizma. Napadi u rujnu prepolovljeni su u Saudijskoj Arabiji. 

Prospekt Aramco naveo je financijski utjecaj nedavnih napada, pri čemu je Aramcova neto dobit pala na 21,3 milijarde USD tijekom trećeg kvartala 2019. s 30,3 milijarde USD godinu dana ranije. Aramco je ranije obećao isplatu dividende u iznosu od 75 milijardi USD u 2020. godini, ali prospekt je rekao da "može promijeniti svoju politiku dividendi bez prethodne najave manjinskim dioničarima".

TAGOVI