Važna obljetnica zagrebačke energetike

Autor: B.L. Objavljeno: 02.11.2020. 🕜 09:11 Lokacija: Zagreb

Prije 157 godina zasvijetlila je plinska rasvjeta u Zagrebu

Gradska plinara Zagreb, a time i cijela zagrebačka energetika proslavljaju važnu obljetnicu: 157 godina od prve plinske rasvjete na ulicama Zagreba. Naime, 31.10.1863. godine upaljeno je prvih 312 plinskih svjetiljki. Dio te rasvjete, na Gornjem gradu, Kaptolu i Opatovini i danas radi, a te su svjetiljke jedinstvene po tome što ih nažigači ručno pale i gase još od uvođenja.

Kako bi se proizvodio plin za pogon te rasvjete godinu dana ranije, 1862., osnovan je GPZ, a pogon za proizvodnju gradskog plina nalazio se na ulazu današnje Ulice Andrije Hebranga i Gundulićeve ulice. S razvojem grada plinska rasvjeta se širila pa je 1932. godine gradske ulice osvjetljivalo čak 1975 plinskih svjetiljki. Ipak, već 1939. godine donesena je odluka o ukidanju plinske rasvjete i to zbog manjka ugljena za proizvodnju plina u vrijeme prije Drugog svjetskog rata.

Bez obzira na to, plinska javna rasvjeta u Zagrebu nikada nije do kraja obustavljena, a 1987. godine odlučeno da postane dio kulturne baštine. Tada su se na Gornjem gradu nalazile još 43 svjetiljke, a tadašnjim je projektom predviđeno postavaljanje 290 svjetiljki u starom dijelu grada, što se do danas postupno ostvaruje. Tako danas Gornji grad, Kaptol i Opatovinu obasjava 246 plinskih svjetiljki koje u svako predvečerje pale, a u zoru gase dvojica nažigača, objavio je GPZ.

TAGOVI