Gradska plinara Zagreb poziva građane na oprez

Autor: B.O. Objavljeno: 15.07.2020. 🕜 09:27 Lokacija: Zagreb

Tijekom rada bojlera treba isključiti ventilatore i kuhinjske nape te otvoriti pvc/alu prozor ili vrata kupaonice

Povodom nedavnog trovanja ugljičnim monoksidom iz dimnih plinova prilikom rada atmosferskog bojlera, Gradska plinara Zagreb poziva sve potrošače koji koriste spomenuti plinski kotao na mjere opreza. 

Važnost ispravnog sustava dobave zraka za izgaranje u javnosti je kao tema do izražaja došla nakon potresa kada je velik broj potrošača ostao bez plina zbog oštećenih dimnjaka, a da su oprez i prevencija neizbježni pokazuje spomenuto trovanje koje se dogodilo u zgradi neoštećenoj u potresu. 


Vrh dimnjaka

U Gradskoj plinari Zagreb ističu kako je za sigurno korištenje atmosferskih bojlera nužno imati ispravan dimnjak (dimnjačar ga treba pregledati dva puta godišnje) te osigurati dovoljnu količinu zraka za izgaranje u prostoriji u kojoj se nalazi bojler. 

Potrošači trebaju posebice obratiti pozornost da za vrijeme rada bojlera, osobito tijekom tuširanja, iz uporabe isključe električne ventilatore i kuhinjske nape. Ako imaju ugrađenu pvc/alu stolariju obavezno treba biti otvoren prozor u kupaonici, a ako nema prozora vrata kupaonice moraju biti otvorena uz otvoren prozor u najbližoj prostoriji ili stanu. 

"Ove godine ovo je drugo trovanje ugljičnim monoksidom. Oba trovanja su bez smrtnih posljedica, a dogodila su se u ljetnom razdoblju za vrijeme vrlo visokih temperatura. Nisu rijetka trovanja u ljetnom razdoblju, a događaju se zbog vrlo visokih temperatura na vrhu dimnjaka kada se tlak zraka na vrhu dimnjaka poveća i bitno smanji uzgon u samom dimnjaku te dolazi do povrata dimnih plinova u prostor gdje je bojler. Ta se trovanja događaju u pravilu u kupaonicama prilikom tuširanja kada bojler radi maksimalnom snagom", priopćeno je iz Gradske plinare Zagreb.

TAGOVI