Je li Termoplin sljedeća meta preuzimanja i spajanja?

Autor: B.L. Objavljeno: 14.07.2020. 🕜 09:27 Lokacija: Zagreb

Grad Varaždin, navodno, namjerava prodati najprofitabilniju gradsku tvrtku

Nakon što je nedavno HEP Plin kupio plinsku distribucijsku mrežu u Bizovcu, a E.ON tvrtke Plin projekt i Moslavina plin, preuzimanja i spajanja u hrvatskom plinskom gospodarstvu mogla bi se nastaviti. Pri tome bi meta preuzimanja mogao biti jedan od najvećih 'igrača' na tržištu. 

Naime, kako javlja 'Jutarnji list', Grad Varaždin namjerava prodati svoj udio u najprofitabilnijoj gradskoj tvrtki, a to je upravo plinska tvrtka Termoplin. Da sve bude još zanimljivije, o toj bi se namjeri, kao i još o nekim važnim gospodarskim i političkim pitanjima u Varaždinu trebalo razgovarati pa i glasati 'on line'.

Termoplin je jedan od najvećih distributera i opskrbljivača plinom u Hrvatskoj, ima distribucijsku mrežu u 24 jedinice lokalne samouprave u dvije županije (Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj) i većinski je vlasnik (94,88%) tvrtke Plin Konjšćina. Prema podacima Hrvatske stručne udruge za plin iz 2018. godine, Termoplin i Plin Konjščina ske zajedno imaju 40 329 potrošača, od čega je 35 575 kućanstava i godišnje distribuiraju 101,364 mil. m3 prirodnog plina, od čega 46,902 mil. m3 za kućanstva, dok ukupna duljina distribucijske mreže iznosi 1569 km. Tvrtka je registrirana kao dioničko društvo, pri čemu je vlasnik najvećeg dijela dionica Grad Varaždin. Uz to, nedavno je došlo do promjena u menadžmentu tvrtke i dugogodišnjeg direktora Ivana Topolnjaka (koji je sada predsjednik Nadzornog odbora) zamijenila je Nevenka Grbac.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti koliku će cijenu Grad Varaždin tražiti za kupnju svojeg udjela u Termoplinu i tko će biti preuzimač koji će biti spreman (i moći) platiti gotovo sigurno pozamašan iznos.

TAGOVI