HEP nastavlja s preuzimanjima u plinskom gospodarstvu

Autor: B.L. Objavljeno: 09.07.2020. 🕜 13:07 Lokacija: Zagreb

HEP Plin je kupio distribucijsku plinsku mrežu Općine Bizovac

Nastavlja se s HEP-ovim preuzimanjima i spajanjima u hrvatskom plinskom gospodarstvu. Naime, HEP-ova plinska tvrtka HEP plin je početkom srpnja s Općinom Bizovac potpisao ugovor o kupnji 52,5 km plinske mreže u vlasništvu Općine i tako osigurao njezinu dugoročnu  funkcionalnost. Vrijednost ugovora iznosi 2,1 mil. kuna i njime HEP Plin gotovo u potpunosti zaokružuje distribucijsko-opskrbno područje u Osječko-baranjskoj županiji. 


Najveća plinska tvrtka u Slavoniji

Preuzimanjem je obuhvaćena plinska distribucijska mreža u naseljima Bizovac, Habjanovci, Brođanci, Cret Bizovački, Novaki Bizovački i Samatovci. Sada će HEP Plin na području Slavonije opskrbljivati gotovo 100 000 potrošača i upravljati s više od  3900 km plinske distribucijske mreže u četiri županije: Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj. 

Plinsku mrežu u Bizovcu izgradila je Općina još 1995. godine vlastitim sredstvima i potom je njome upravljala komunalna tvrtka Dvorac  iz Valpova. Na temelju javnog natječaja, HEP Plin je u travnju 2003. godine dobio koncesiju za distribuciju i opskrbu plinom na području Općine Bizovac. 


Nastavak uspješnih preuzimanja

Preuzimanje plinske mreže u Bizovcu dio je poslovne strategije HEP Plina koja uključuje objedinjavanje vlasništva nad plinskom mrežom na svojim distribucijskim područjima, preuzimanje plinske mreže u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i drugih tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plinom. 

Tako je 2018. godine preuzeta distribucijska mreža Općine Feričanci, a 2019. tvrtka za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice, dok su u ožujku 2020. kupljeni udjeli u tvrtkama PPD Distribucija plina i PPD Opskrba kućanstva.

Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže i uvođenje novih rješenja, poput daljinskog očitanja i pametnih plinomjera, čime se osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, količina distribuiranog plina i porast kvalitete usluge, izvijestila je HEP-ova Služba za odnose s javnošću.

TAGOVI