Gradit će se moćni LNG ledolomci za ruski LNG-projekt na Arktiku

Autor: N.D. Objavljeno: 13.11.2020. 🕜 09:59 Lokacija: Tokio (Japan)

Tri ledolomca su posebno ojačana kako bi mogli ploviti tijekom cijele godine

Mitsui OSK Lines (MOL) je objavio narudžbu tri LNG-ledolomca koji bi trebali transportirati LNG s Novatekovog projekta Arctic LNG2. Tri broda dužine 300 m, zapremnine 172 500 m3, uglavnom će transportirati LNG od terminala za utovar LNG-a na poluotoku Gydan na ruskom Arktiku do plutajućih jedinica za skladištenje LNG-a (FSU) koje će biti instalirane na pretovarnom terminalu na poluotoku Kamčatka i u grad Murmansk preko Sjeverne morske rute

Kada se kreću naprijed i prema krmi, brodovi imaju maksimalni kapacitet probijanja leda od 2,1 m leda. MOL-ovi ledolomni nosači LNG-a za projekt Jamal mogu ploviti prema istoku Sjevernim morskim putem samo ljeti i u jesen kada je led tanak. Suprotno tome, novi oblik trupa optimiziran je za probijanje leda, a pogonski učinak je nadograđen kako bi pružio veće sposobnosti razbijanja leda kako u naprijed, tako i unatrag, omogućavajući brodovima plovljenje rutom tijekom cijele godine. 

Nade u cjelogodišnji rad

Dobavljači se nadaju da će omogućiti učinkovitiji cjelogodišnji prijevoz LNG-a s ruskog Arktika do područja potražnje, uključujući ona u Aziji, kombinirajući ove brodove za razbijanje leda s konvencionalnim nosačima LNG-a koji LNG prevoze iz FSU-a do krajnjih odredišta. 

MOL kaže da će prometna ruta prema istoku smanjiti udaljenost putovanja za približno 65% u odnosu na zapadnu rutu Sueskim kanalom za azijske destinacije, što će također značajno smanjiti emisije brodova. Tvrtka je rekla da će i dalje "aktivno provoditi diverzifikaciju transporta LNG-a" kako bi pomogla u ispunjavanju energetskih zahtjeva kupaca i pridonijela daljnjem razvoju Sjevernog morskog puta. 

MOL je angažiran u transportu LNG-a pomoću tri ledolomca LNG-a na Sjevernom morskom putu od ožujka 2018. za projekt Yamal LNG u Rusiji. Tri plovila gradit će Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, a predviđena isporuka je 2023. godine, objavio je portal Rivieramm.com.

TAGOVI