Njemačka je najveći potrošač ruskog plina

Autor: B.O. Objavljeno: 20.11.2020. 🕜 10:52 Lokacija: Moskva (Rusija)

Pola stoljeća njemačko-ruske plinske suradnje

"Sporazum koji je potpisan u Essenu prije pola stoljeća poslužio je kao polazna točka za dugotrajnu i veliku suradnju između Rusije i Njemačke u plinskom sektoru", rekao je predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miller tijekom radnog sastanka s glavnim izvršnim direktorom njemačke elektroenergetske tvrtke Uniper Andreasom Schierenbeckom koji je održan jučer putem videopoziva. 

Miller je dodao kako je Njemačka danas za Gazprom inozemno tržište broj jedan. "Njemačka je najveći potrošač ruskog plina. Dok smo prije 50 godina govorili o opskrbi 52,5 milijardi prostornih metara plina tijekom 20 godina, sada Njemačkoj isporučujemo isto toliko ili čak i više od toga svake godine. Siguran sam kako je pred nama još mnogo desetljeća uspješne suradnje", rekao je Miller. 

Tijekom sastanka, javlja Gazprom, posebna pažnja bila je posvećena ulozi i značaju prirodnog plina kao zelenog izvora energije u kontekstu dostizanja ciljeva dekarbonizacije Europske unije. 

Inače, u Gazpromu podsjećaju kako je sastanak koji je održan u Essenu 1970. bio prekretnica u rusko-njemačkoj energetskoj suradnji te se ove godine obilježava 50. godišnjica od potpisivanja tog prvog sporazuma o opskrbi Zapadne Njemačke ruskim plinom.

TAGOVI