Od 32 jedinice lokalne samouprave (gradova i općina) u Krapinsko-zagorskoj županiji, devet ili 28% nema ovlaštenog dimnjačara, odnosno dimnjačarskog koncesionara. Ako se uzme u obzir da je dimnjačarstvo uvijek bila jedna od tradicionalnih struka u Hrvatskom zagorju, koje je ujedno poznato po tradiciji zaštite od požara (u čemu su dimnjačari ključni čimbenik), onda je bolje ne zapitati se kakvo je stanje u drugim krajevima Lijepe naše.

Konjšćina - neslavni rekorder

Zagorske općine koje nemaju odabranog dimnjačarskog koncesionara ni bilo kakvu drugu dimnjačarsku službu koju je odredila općinska uprava su Đurmanec, Hum na Sutli, Jesenje, Konjšćina, Kumrovec, Marija Bistrica, Mihovljan, Radoboj i Zagorska Sela.
Neke od tih općina tek su odnedavno bez dimnjačara kao što je, primjerice, Mihovljan gdje je ona istekla prije par dana i odmah je raspisan natječaj za dodjelu nove koncesije, a o ona je ove godine istekla i u Radoboju (u siječnju). Prošle su godine bez dimnjačarskog koncesionara ostali i Hrašćina, Jesenje i Zagorska Sela, no u međuvremenu još nitko nije odabran (ili se to ne može otkriti sa službenih općinskih internetskih stanica). S druge strane, u Đurmancu je dimnjačarska koncesija istekla 2017., a 2018. tu je službu privremeno obavljao Dimo-kom, dok se to u Mariji Bistrici dogodilo 2017., a u Humu na Sutli 2016. godine. 

Apsolutni rekorder u kašnjenju, odnosno neraspisivanju dimnjačarske koncesije (što, doduše, ne znači da općina nema ovlaštenog dimnjačara, no to se ne može zaključiti iz na internetu dostupnih podataka) je Općina Konjšćina. Prema podacima iz Registra koncesija Financijske agencije, koncesija za obavljanje dimnjačarske službe istekla je još 2009. godine! 


Najviše posla ima tvrtka iz Luga Poznanovečkog

Kada je riječ o dodijeljenim koncesijama za obavljanje dimnjačarskih poslova u Zagorju, čini se da najviše posla ima tvrtka Leuštek iz Luga Poznanovečkog. Njezini su dimnjačari zaduženi za sigurnost sustava za odvod dimnih plinova u čak devet zagorskih gradova i općina: Bedekovčini, Donjoj i Gornjoj Stubici, Krapini, Krapinskim Toplicama, Oroslavju, Stubičkim Toplicama, Sv. Križu Začretju, Velikom Trgovišću, Zaboku i Zlataru. 

Sljedeća tvrtka po broju dimnjačarskih koncesija u Krapinsko-zagorskoj županiji je Dimnjačar Pogačić koji taj posao obavlja u Desiniću, Klanjcu, Kraljevcu na Sutli, gdje mu je i sjedište, i u Tuhlju. U dvije općine, Novom Golubovcu i Zlatar Bistrici, dimnjačarskim poslovima bavi se Dimnjačarstvo Valjak, baš kao i Dimnjačarsko-pećarski i trgovački obrt Kišak u Budinšćini i Hrašćini. Konačno, ovlašteni dimnjačarski koncesionar u Pregradi je tvrtka Niskogradnja, a u Maču Znak sreće.

U svakom slučaju, aktualni podaci o ovlaštenim dimnjačarima širom Hrvatske najjednostavnije se mogu pronaći u specijaliziranoj bazi podataka na našem portalu.