Bosna ostaje bez opskrbe prirodnim plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 04.02.2021. 🕜 10:03 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Dogodilo se ono o čemu BH Gas stalno govori - dotrajali plinovod dao je svoje

Bosanskohercegovački distributer i uvoznik plina Gas Promet Pale obavijestio je BH Gas da je došlo do curenja prirodnog plina na magistralnom plinovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, na području sela Roćević. Ustanovljeno je da je potrebna hitna sanacija i zamjena cijevi u dužini tri metra, čime će doći do potpune obustave isporuke plina, a potpuna obustava isporuke počinje u petak, 5. veljače te će trajati barem 24 sata. 

BH Gas će tražiti od Sarajevogasa i Toplana Sarajevo da sve kotlovnice prijeđu na alternativno gorivo tog dana, jer je iz scenarija BH Gasa jasno da neće uspjeti opskrbiti sve možda taj isti dan, a ako radovi potraju duže od 24 sata, sasvim je izvjesno da plina neće biti, jer BiH nema podzemno skladište plina koje bi poslužilo za ovakav slučaj. 

Magistralni plinovod koji iz Srbije doprema plin u BiH jedini je pravac opskrbe i star je 40 godina te nije dobro održavan. Time je bitnije da se čim prije završi Južna plinska interkonecija, odnosno da se povežu bosanski i hrvatski magistralni plinski sustavi, jer u tom slučaju plina sigurno ne bi manjkalo. 

TAGOVI