Francuska poziva Njemačku na zaustavljanje Sjevernog toka 2

Autor: B.L. Objavljeno: 02.02.2021. 🕜 13:11 Lokacija: Kijev (Ukrajina)

Glavni razlog su žestoki obračuni s prosvjednicima u Rusiji

Francuski državni ministar za europske poslove Clement Bonn pozvao je njemačku Saveznu vladu na zaustavljanje projekta Sjeverni tok 2 zbog žestokog obračuna s prosvjednicima u Rusiji. Pri tome je naglasio da su francuski dužnosnici tom projektu do sada uvijek pristupali sa sumnjom. Isto tako, odgovarajući na pitanje je li to zapravo poticanje Njemačke na zaustavljanje tog projekta izgradnje plinovoda ispod Baltičkog mora, ministar Bonn je rekao da je upravo to slučaj i da je Francuska s Njemačkom o tome već razgovarala.


Njemačka ne mijenja stajalište

Njemačke vlasti s druge strane ističu da zajedno s drugim europskim zemljama razmatraju nove sankcije Rusiji zbog obračuna s prosvjednicima koji podržavaju oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. U prosvjedima koji su širom Rusije okupile na tisuće prosvjednika, unatoč zabrani ruskih vlasti, privedeno je čak 5000 ljudi.

Kako dosadašnje sankcije nisu djelovale, državni ministar Bonn smatra da treba uvesti novi skup sankcija, iako treba uzeti u obzir da ni one možda neće biti dovoljne pa bi dodatna mogućnost bio pritisak na projekt Sjevernog toka 2. S druge strane, Njemačka nije promijenila svoje stajalište u vezi s tim projektom, kako je to izjavila zamjenica glasnogovornika Savezne vlade, Martina Fitz. Pri tome je Njemačka itekako svjesna takvog francuskog stava i u vezi s time ostat će u uskom doticaju s francuskom vladom.


Gradnja plinovoda se nastavlja

Bez obzira na sankcije, specijalizirani ruski brod za polaganje plinovoda 'Fortuna', na koji je SAD već postavio sankcije, nastavio je s radovima na polaganju cijevi u danskim teritorijalnim vodama Baltičkog mora. Očekuje se da bi ti radovi trebali biti dovršeni sredinom posljednjeg tjedna u svibnju ove godine, a tada će brod započeti s polaganjem cijevi u njemačkim vodama, a ti bi radovi trebali biti gotovi do lipnja. 

Osim Francuske, izgradnji plinovoda protivili su se i protive se još Poljska, Litva i Ukrajina, ali i niz njemačkih političara. Primjerice, Christian Lindner, čelnik njemačkih liberala, Slobodne demokratske stranke (FDP), pozvao je na moratorij izgradnje plinovoda zbog kršenja ljudskih prava i građanskih sloboda u Rusiji. Uz to, gradnji plinovoda protive se i njemački klimatski aktivisti i to ponajviše zbog primjene plina kao energenta općenito, objavila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

TAGOVI