Isporuke plina Sjevernim tokom 2 već sljedeće godine?

Autor: B.L. Objavljeno: 16.12.2020. 🕜 08:55 Lokacija: Moskva (Rusija)

Tako očekuju ruski energetski stručnjaci

Do sredine 2021. ruska plinska tvrtka Gazprom trebala bi završiti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2 i započeti s isporukama ruskog prirodnog plina za Europu do kraja iste godine. Tako za rusku novinsku agenciju TASS procjenjuju plinski stručnjaci. 


Prve isporuke plina do kraja 2021.?

Polaganje posljednje sekcije plinovoda, duljine 2,6 km, u njemačkom isključivom gospodarskom pojasu Baltičkog mora započelo je 11. prosinca ove godine i radove izvodi ruski specijalizirani brod 'Fortuna'. Dubina vode na tom području iznosi 30 m i radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine. Tada bi trebali započeti radovi na posljednjoj sekciji plinovoda i to u danskim teritorijalnim vodama. Brzina izvođenja radova ovisi o nizu tehničkih parametara, vremenskim uvjetima i logističkim zahtjevima pa je teško procijeniti koliko će oni ukupno trajati. No, stručnjaci očekuju da bi oni mogli u cijelosti biti dovršeni u prvom tromjesečju sljedeće godine. Ipak, predviđa se da bi gradnja preostale sekcije mogla trajati do šest mjeseci.

U skladu s time, prve isporuke plina novim plinovodom mogle bi započeti u zadnjem tromjesečju sljedeće godine, nakon što se provedu sva potrebna ispitivanja. S druge strane, visoki dužnosnik američke vlade nedavno je izjavio kako plin kroz Sjeverni tok 2 "nikada neće biti transportiran".


Ukrajina neće biti zaobiđena

Ipak, analitičari smatraju da će potražnja za prirodnim plinom iz Rusije u Europi potrajati još nekoliko desetljeća, a ako se još uzme u obzir napuštanje termoelektrana na ugljen i nuklearnih elektrana u Europi i očekivano okretanje vodikovoj energetici, potražnja za ruskim plinom u Europi može samo rasti. Zbog toga se projekt Sjeverni tok 2 može smatrati isplativim. Istodobno, stručnjaci smatraju da bi se tranzit ruskog plina za Europu i dalje mogao odvijati kroz Ukrajinu u vremenu velike potražnje, izvijestio je TASS. 

TAGOVI