Rusija negoduje zbog američkih sankcija za Sjeverni tok 2

Autor: B.L. Objavljeno: 22.10.2020. 🕜 09:51 Lokacija: Moskva (Rusija)

Do sada je završeno 93% projekta

Glasnogovornik ruske vlade nazvao je nove američke sankcije projektu Sjeverni tok 2 postupkom 'neprijateljskog preuzimanja', 'nepoštene konkurencije' i 'destruktivnom politikom koja se provodi već nekoliko godina'. Istodobno, objavljeno je da za Rusiju to neće imati nikakvog utjecaja na najavljene pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja START.

Sankcije koje SAD postavlja na projekt plinovoda kojim bi se ruski prirodni plin trebao izravno dovoditi do Njemačke i do drugih potrošača u Europi prvi put su uvedene 2017. godine i to za tvrtke koje u njemu sudjeluju. Uz to, u srpnju ove godine one su pooštrene i to upravo za tvrtke koje se bave polaganjem cijevi. Konačno, u proteklih mjesec dana američko ministarstvo vanjskih poslova (State Department) objavilo je kako sankcije pokrivaju i tvrtke koje pružaju usluge na projektu ili financiraju njegove dijelove. 

Projekt Sjeverni tok 2 obuhvaća izgradnju dvije nove cijevi plinovoda po dnu Baltičkog mora s ukupnim kapacitetom 55 mlrd. m3 godišnje. Do sada je dovršeno 93% projekta, no polaganje cijevi je prekinuto potkraj 2019. godine, kada je zbog sankcija švicarska tvrtka Allseas zaustavila radove, objavila je ruska novinska agencija TASS.

TAGOVI