Bosanskim političarima "simpatično" upozorenje od Gazproma

Autor: N.D. Objavljeno: 17.12.2020. 🕜 11:14 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Nema zezanja s Rusima - ventil je samo jedan

Nakon što su se hrvatski i bošnjački član državnog vrha BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić u utorak odbili susresti s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom Gazprom export je idući dan iznenada prepolovio količinu plina koju isporučuje Energoinvestu odnosno BH Gasu. BH Gas je izvijestio da je u srijedu u 12 sati i 16 minuta dobio potvrdu o odobrenju potrebih količina prirodnog plina za Energoinvest/BH-Gas. 

Nakon toga, u 15 sati 39 minuta dobivaju obavijest od strane Gazprom Exporta da im se umanjuju odobrene količine prirodnog plina za 50%. Gazprom Export povodom novonastale situacije nije uputio nikakav službeni dopis, niti dao bilo kakvu informaciju, izuzev telefonskog obrazloženja sa primpredajne tačke Beregovo da su u pitanju tehnički problemi. 

Nakon ove informacije BH-Gas je ponovno dobio potvrdu prve nominacije za dan 17. prosinca, kažu u BH Gas-u. Niti za ovu potvrdu nominacije nije dato nikakvo obrazloženje. Inače, BiH nema alternativnu isporuku plina već sve količine kupuje od Gazproma. Pa ti se sada zezaj s Rusima.

TAGOVI