Gazprom će 40% dobiti podijeliti u dividende

Autor: B.L. Objavljeno: 23.12.2020. 🕜 12:11 Lokacija: Moskva (Rusija)

U suradnju s Turskom razmatraju se isporuke plina za Europu Turskim tokom

Ruska plinska tvrtka Gazprom može čak 40% svoje neto dobiti usmjeriti u dividende za 2020. godinu. Naime, u skladu sa svojom politikom dividendi, ako je opterećenje duga veće od 2,5 za odnos neto duga i dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), uprava tvrtke može preporučiti smanjenje dividendi. Taj će iznos zbog globalnog pada cijena nafte i plina sigurno biti veći od 2,5, no upravi će biti preporučeno da se dividenda ne smanjuje. 

Istodobno, tvrtka sa svojim partnerima iz Turske upravo pregovara o tome kako se plinovod Turski tok može iskoristiti za isporuke ruskog plina prema Europi. Naime, izvoz plina iz Rusije u Turski manji je nego što je to bilo predviđeno, za što su razlog smanjena potražnja za plinom, ali i značajan uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG). Unatoč tome, Turska je za Gazprom drugo najveće inozemno tržište, nakon Njemačke, a do sada najbolja godina bila je 2017., kada je tvrtka u Tursku isporučila 29 mlrd. m3 plina.  

Komercijalni transport plina Turskim tokom započeo je 1. siječnja ove godine, a ukupni kapacitet plinovoda duljine 930 km iznosi čak 31,5 mlrd. m3 godišnje. Prva cijev s kapacitetom 15,75 mlrd. m3 godišnje namijenjena je isključivo za potrošače u Turskoj, a druga za one u zemljama Južne i Jugoistočne Europe, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.


TAGOVI