LNG terminal na udaru orkanske bure

Autor: N.D. Objavljeno: 27.12.2020. 🕜 18:58 Lokacija: Omišalj

Dva remorkera osiguravala su plutajući terminal od udara orkanskog vjetra

Jaka bura stvorila je ovih dana probleme plutajućem LNG terminalu na Krku, zbog kojih su u pomoć pozvana dva remorkera, koji veliko plovilo sada pridržavaju s boka, objavili su neki mediji. Iz LNG Hrvatske su Novom listu potvrdili da su remorkeri tamo došli iz predostrožnosti, ako brod bude trebalo dodatno osigurati i pogurati prema obali. No tvrde kako zasad problema nije bilo. 

Ovo nije prvi problem s kojim se suočava terminal koji još nije počeo s komercijalnim radom. Prije samo tjedan dana građani Omišlja žalili su se na snažnu buku koja dopire čak do Malinske i susjednog kopna, piše portal Morski.hr. Iz LNG Hrvatske su se oglasili u srijedu kazavši da je buka rezultat testiranja tehničkih i tehnoloških sustava na brodu te da je nastoje svesti na najmanju mjeru. 

Testiranja

"Kako bi se provjerila potpuna funkcionalnost sustava, trenutno se testiraju i sustavi koji rade samo u slučajevima nužde, tj. oni koji u normalnom operativnom radu terminala neće biti u funkciji, te koji mogu biti izvor određene razine buke. Tvrtka LNG Hrvatska aktivno radi na tome da se razina buke sa terminala svede na minimalne razine i tijekom samog perioda testiranja, pogotovo u noćnim satima, a sve kako bi omogućili kvalitetan suživot sa lokalnim stanovništvom.", reagirali su iz tvrtke.  

O problemu s jakim vjetrom se oglasila i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja je od samog početka bila protivnik gradnje LNG terminala na području njene općine. Ona je ustvrdila da su podaci za mjerenje jačine bure u Omišlju za potrebe Studije utjecaja na okoliš za terminal uzeti su s mjerne stanice na riječkoj Kozali, iako postoje mjerne jedinice u Omišlju – u Zračnoj luci Rijeka i na JANAF-u. 

 Prema odobrenom Godišnjem planu rasporedu usluga Terminala, početak komercijalnoga rada očekuje se 1. siječnja 2021. godine.

TAGOVI