Uskoro u Srbiju stiže ruski plin iz drugog pravca

Autor: N.D. Objavljeno: 27.12.2020. 🕜 19:31 Lokacija: Beograd (Srbija)

Transport plina Balkanskim tokom bit će jeftiniji nego kroz Ukrajinu

Službeno puštanje u rad novog plinovoda u Srbiji od bugarske do mađarske granice bit će 30. prosinca, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je ispitni plin već prošao kroz turski tok do Srbije. Od Nove godine u Srbiju će plinovodom iz Bugarske stići 15 mil. m3 prirodnog plina, rekao je Vladimir Malinov, izvršni direktor bugarske državne tvrtke Bulgartransgaz. 

To je samo dio kapaciteta plinovoda Balkanski tok, kako Bugari nazivaju krak Turskog toka na svom teritoriju. Jer, iz Turske se svakodnevno u Bugarsku može upumpati 54,6 mil. m3 plina, a na izlazu u Srbiju planirano je 38 mil. m3. Za sada Bulgartransgaz ne može transportirati više jer kompresorske stanice Rasovo i Nova Provadia još nisu dovršene, a bez njih je nemoguće postići potreban pritisak za tranzit većih količina. 

Inače, Srbiji dnevno ne treba ni 15 mil. m3 plina, jer u zimskom razdoblju potroši 10 do 12 mil. m3 piše Energija Balkana. Srbija osigurala diverzifikaciju putova opskrbe, a time i veću energetsku sigurnost. Uz to, to će biti jeftinija ruta za transport plina nego kroz Ukrajinu i Mađarsku - za 40 eura za 1.000 m3.

TAGOVI