Srbija želi biti energetsko čvorište

Autor: N.D. Objavljeno: 04.11.2020. 🕜 13:17 Lokacija: Beograd (Srbija)

Plinsko skladište Banatski Dvor, transbalkanski koridor... projekata ne manjka

Potpredsjednica vlade i ministrica rudarstva i energetike u novoj Vladi Srbije Zorana Mihajlović kaže da Srbija ima sve uvjete da bude energetsko čvorište i tranzitni koridor u regiji. Mihajlović je rekla da će jedan od fokusa rada ovog resora u novoj Vladi Srbije biti ubrzana realizacija projekata i regionalne veze. "Srbija ima sve uvjete da bude važan koridor i središte za energiju i izvore energije u ovom dijelu Europe. Mnogo je projekata koji su započeti prethodnih godina, a koje treba dovršiti ili ubrzati", rekla je Mihajlović. 

Kao što je i najavljeno, Mihajlović kaže da gospodarski rast i razvoj Srbije, kao i položaj u regiji, ovise o energetskoj stabilnosti, dovoljnoj količini električne energije, plina, nafte i naftnih derivata. Istaknula je da to ne znači samo puštanje u promet plinovoda Turskog toka, već i izgradnju plinske interkonekcije s Bugarskom, koja je važna za diverzifikaciju izvora opskrbe plinom, te proširenje podzemnog skladišta plina u Banatskom Dvoru. Dodala je da se to odnosi i na izgradnju transbalkanskog koridora, ulaganja u naftovode i proizvodne cjevovode, kao i jačanje distribucijske mreže za električnu energiju i plin. 

"Uz sve što smo učinili u segmentu prometa, za vraćanje tranzitnog prometa u Srbiju, radi olakšavanja investicija, pokazali smo koliko je prometna infrastruktura važna za razvoj Srbije", rekla je Mihajlović. Ista je situacija s energetskom infrastrukturom, kaže, jer kao što nema ulaganja tamo gdje nema cesta, nema ulaganja bez sigurne opskrbe energijom ili kada nije dovoljno kvalitetna, objavio je Tanjug.

TAGOVI