Moguće sankcije prema Srbiji

Autor: N.D. Objavljeno: 14.12.2020. 🕜 10:00 Lokacija: Beograd (Srbija)

Srpska energetsika ima cijeli niz otvorenih problema, iz perspektive EZ

Ravnatelj tajništva Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da će Vijeće ministara razmotriti srpsko kršenje pravila EZ ovoga četvrtka, a neposredan povod je što Srbija nije razdvojila aktivnosti operatora plinskog sustava Jugorosgaz Transporta, koji nije certificiran u skladu s Trećim energetskim paketom. 

Tajništvo za sada neće pokretati prekršajni postupak jer su "ipak neke stvari realizirane", ali ako ne bude razdvajanja djelatnosti pokrenut će novi postupak protiv Srbije. Neovisni operator transporta omogućava nesmetan pristup korisnicima, trgovcima i dobavljačima plina, što se Srbija obvezala učiniti još 2015. donoseći Zakon o energetici, koji predviđa odvajanje proizvodnje i opskrbe od transporta. 

Pogodovanje NIS-u na štetu zdravlja


EK je upozorila Srbiju da Srbijagas blokira pristup konkurenciji na ulazu u srpski transportni sustav iz Mađarske u blizini Horgoša, potvrdio je Kopač. Na novinarsko pitanje što jeoš nije u redu u energetskoj politici Kopač je naveo cijeli niz otvorenih problema. Srbija također izbjegava provedbu direktive o maksimalnom djelu sumpora u loživom ulju, u korist NIS-a, a na štetu zdravlja građana. Također, elektroenergetska mreža Srbije nije ispravno organizirana, a zemlja još nema aukcije za potporu obnovljivcima, što nije ni predviđeno aktualnim zakonodavstvom. U tom pogledu samo su Srbija i Kosovo ignorirale preporuke EZ. 

Energetska zajednica također zamjera susjednoj državi veliku potporu ugljenu te činjenicu da nije oderedila cijenu ugljičnom dioksidu, što je u regiji napravila samo Crna Gora, koja će uvesti i porez na emisije. Tajništvo također upozorava na monopolističku poziciju Turskog toka, koji je odlukom regulatora izuzet od glavnih načela Trećeg energetskog paketa, javlja agencija Beta.

TAGOVI