Turski tok znači jeftiniji uvoz plina za BiH

Autor: N.D. Objavljeno: 08.04.2021. 🕜 08:52 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Gazpromexport je tražio da plin stiže Turskim tokom, a ne preko Mađarske

"Plinski rat" oko plinovoda za uvoz plina u zemlju se nastavlja, a oavj puta je na redu verzija opskrbljivača plinom Energoinvesta, koji je s Gazpromexportom dogovorio isporuku plina u BiH Turskim tokom, a ne preko Ukrajine i Mađarske kao do sada, jer kažu da je cijena puno povoljnija, a transporter BH gas je o tome bio obaviješten. Direktorica ‘Energoinvesta’ Bisera Hadžialjević prvo je istaknula da su i Energoinvest i BH Gas kompanije u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, te da ne želi da se cijela priča pretvori u sukob neke dvije strane ili dvije kompanije.

Aneks je tražio Gazprom

Naime, od 1. travnja plin u BiH dolazi kroz Turski tok, Hadžialjević je rekla da je opskrba uredna i da su količine koje dolaze dovoljne, nakon čega je pokazala aneks ugovora koji je Energoinvest potpisao sa Gazpromom.  "Aneks se odnosi na ugovor iz 1997. A definira ulaznu točku plina i razdoblje isporuke plina. Aneks je potpisan jer je to zahtijevala ruska strana. Umjesto putem preko Ukrajine i Mađarske, sada plin dolazi kroz "Turski tok", i to na istoj ulaznoj točki kao i prije, a to je Zvornik" kaže Hadžialjević za BH medije. Dodala je da je Zvornik jedina točka kroz koju Gazprom želi isporučivati ​​plin u Bosnu i Hercegovinu. 

Zahtjev za prijelaz na Turski tok bio je uvjet da Energoinvest dobije ruski plin od 1. travnja, a to je trebalo stupiti na djelo još 1. siječnja ove godine. Dobili su tri mjeseca da obavijeste druge transportere plinom. Turski tok omogućuje smanjenje cijena plina za 25% u odnosu na cijene koje u dobili od transportera kroz Ukrajinu i Mađarsku, tvrdi Hadžialjević. U prva tri mjeseca ona kaže da je BH Gas platio srpskom i mađarskom tranporteru plina gotovo tri milijuna dolara više jer se od 1. siječnja prešli na Turski tok. Tu informaciju danas je demantirao BH Gas, kazavši da je uplaćeni avans za travanj iznosio cca 700.000 USD za obje tvrtke. 

Skupi Mađari

Prema riječima direktorice Energoinvesta, sve u plinskom poslu je javno i transparentno. "Kada smo analizirali, vidjeli smo da su carine mađarskog prijevoznika i do tri puta veće od prosjeka. Imali smo poseban skuplji tretman. I nismo to morali platiti. Mađarski sporazum ima klauzule i također navodi raskid sporazuma. To ne radimo, jer nismo raskinuli ugovor, ali obavijestili smo mađarskog prijevoznika da "Gazprom" mijenja put opskrbe i to je viša sila i ne postoji način da platimo neke kazne. Poduzeli smo sve radnje na ovoj temi. Mađarski transporter zatražio je pojavu više sile i mi smo pripremili dokumentaciju i ona će biti dostavljena", kaže Hadžialjević. 

Ona kaže da BH Gas nema ništa s uvozom plina prema svojoj ulozi i da smatra da je time oštećen, jer je uplatio avanse iako su znali da tom trasom plin više neće teći. BH Gas naglašava da je riječ o prije svega političkom potezu, svojevrsnom porobljavanju plinom u režiji srpske i ruske strane, objavila je Energetika.ba. BH Gas u svom demantiju danas kaže da su ugovori s mađarskim FGSZ-om važeći te da njihovi avansi nisu ni blizu onome što navodi Energoinvest te demantira tendenciozno pisanje nekih portala da je putovao u Mađarskuu siječnju 2020.. 

TAGOVI