Deregulacija troška opskrbe razigrat će tržište plina

Autor: N.D. Objavljeno: 06.04.2021. 🕜 10:47 Lokacija: Zagreb

O deregulaciji cijene plina za kućanstva doznajte više na 20. Plinarskom forumu 22. travnja u Antunoviću

Početkom travnja započela je deregulacija cijene plina za kućanstva, a natječaj koji je provela HERA zanimljivo je promiješao karte u javnoj djelatnosti opskrbe – GPZ Opskrba pokazala se kao najveći osvajač, E.On je stavljen u poziciju da brani svoj opskrbna područja, a i HEP Plin je u ekspanziji čestim akvizicijama distributera plina. Pošto građani nisu skloni promjenama opskrbljivača, pripetavanje cijenama je moguće samo ako krajnja cijena bude stimulativna za kupce koji do sada nisu bili skloni mijenjati opskrbljivača. 

Pošto poskupljenje javne usluge na najvećem opskrbnom području, u Zagrebu, iznosi više od 10% lako je moguće da će dinamika biti pojačana. Više od polovine država u EU i dalje ima neki utjecaj na cijenu plina, a stopa promjene opskrbljivača i usprkos tržišnim uvjetima uglavnom nije velika, u nas iznosi manje od 4%, po čemu smo na začelju EU. U periodu 2009.-2019. Hrvatska je među EU članicama s najvećim rastom cijene plina za kućanstva od čak 20,7%, pa iako je po konačnoj cijeni na začelju EU, ako se u obzir uzme indeks pariteta kupovne moći, pomičemo se sredini EU-28 tablice. 

Povećanje stope promjene opskrbljivača povećava konkurenciju među dobavljačima i donosi niže troškove energije za potrošače. O potencijalima i posljedicama deregulacije cijene plina te o okrupnjavanju distribucije bit će riječi na ovogodišnjem 20. Plinarskom forumu koju se održava 22. travnja u hotelu Antunović u Zagrebu uživo i u hibridnoj varijanti (streaming)

Također, velika tema je i obnova dimovoda, odnosno dimovodnih instalacija nakon velikih potresa 2020. godine, a tu je iskustava sve više. Doznajte više od eminentnih govornika i pridružite nam se 22. travnja. Čekamo vas!

Prijavite svoje sudjelovanje OVDJE.

TAGOVI