HEP Plin se proširio i na Zagorje

Autor: B.L. Objavljeno: 31.03.2021. 🕜 15:39 Lokacija: Zagreb

Zamah osječke tvrtke nastavio se preuzimanjem GPK-a

Nastavljaju se preuzimanja i spajanja u hrvatskom plinskom gospodarstvu. Naime, HEP Plin, trenutačno najveći preuzimač u tom području u Hrvatskoj i krapinska komunalna tvrtka Krakom potpisali su ugovor o preuzimanju poslovnih udjela u Gradskoj plinari Krapina, operatoru plinskog distribucijskog sustava u Krapini i još nekoliko susjednih općina Krapinsko-zagorske županije. Time je ta agilna članica HEP Grupe sa sjedištem u Osijeku stekla vlasništvo nad čak 457 km plinske mreže u Hrvatskom zagorju.

Nastavak uspješne poslovne politike 

Ugovor su potpisali direktor HEP Plina Damir Pećušak i direktorica Krakoma Katarina Posilović u nazočnosti predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića. Tim je potezom HEP Plin potvrdio položaj najvećeg operatora plinskog distribucijskog sustava u Hrvatskoj s obzirom na duljinu plinske mreže u svojem vlasništvu. Tako će sada tvrtka upravljati s ukupno 4419 km mreže u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, kojom se opskrbljuje više od 100 000 korisnika.

"Ova akvizicija potvrda je aktivne politike širenja na hrvatskom plinskom tržištu koju zagovara i provodi Uprava HEP-a. HEP Plin po prvi put izlazi iz regionalnog okvira istočne Hrvatske, gdje upravlja jedinstvenom plinskom mrežom na području četiri županije. To je novi izazov za poslovanje HEP Plina, tvrtke s iskustvom i tradicijom poslovanja od gotovo pola stoljeća. Uvjeren sam da će na taj izazov uspješno odgovoriti, na zadovoljstvo svih korisnika plinske mreže u dijelu Krapinsko-zagorske županije u kojem posluje GPK. Zahvaljujući sinergiji plinskog poslovanja na razini HEP Grupe te snažnom financijskom položaju HEP-a, svim potrošačima plina, građanima i tvrtkama na tom području možemo jamčiti sigurnu, stabilnu i kvalitetnu uslugu distribucije plina," izjavio je tom prigodom čelnik HEP-a


Veliki planovi za budućnost

Gradska plinara Krapina djeluje na području Krapinsko-zagorske županije, ima 5500 korisnika, od čega 5000 iz kategorije kućanstava i upravlja s 457 km mreže kojom isporučuje prosječno 70 GW h plina godišnje. Tvrtka će nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a do pripajanja HEP Plinu, nastaviti poslovati kao samostalna tvrtka u okviru HEP Grupe, čime se za korisnike stvaraju preduvjeti pružanja još sigurnije i tržišno povoljnije opskrbe plinom. 

Preuzimanje GPK-a je dio strategije HEP Grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja na hrvatskom plinskom tržištu. Tako je 2018. godine preuzeta distribucijska mreža Općine Feričanci, 2019. virovitički Plin Vtc, a 2020. tvrtke PPD - Distribucija plina i PPD - Opskrba kućanstva iz Vukovara i distribucijska mreža Općine Bizovac. 

Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže i uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i 'pametnih' plinomjera, čime se osiguravaju temelji za jačanje konkurentnosti, daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge, objavio je Sektor za korporativne komunikacije HEP-a.

TAGOVI