Šokantno povećanje cijena fosilnih goriva u Njemačkoj

Autor: N.D. Objavljeno: 04.06.2021. 🕜 11:49 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Porez na fosilna goriva i ukidanje olakšice na porez užasno pogađaju potrošače

Skupa energija je u svibnju bila zaslužna za rast potrošačkih cijena pa je u Njemačkoj zabilježen najveći mjesečni rast cijena u posljednjih deset godina. U svibnju ove godine potrošači su posebno puno novca morali izdvojiti za energiju, koja je tijekom posljednjih godinu dana poskupjela za čak 10%. Početkom pandemijske krize, u prvom kvartalu prošle godine, svjetske cijene sirove nafte naglo su pale zbog male potražnje a u međuvremenu su se oporavile. 

U travnju su cijene premium benzina porasle za 24,8% u odnosu na isti mjesec prošle godine. “Od siječnja 2021., uz kraj privremenog smanjenja PDV-a, uvođenje poreza na CO2 povećavalo je cijenu goriva”, objašnjava statističar, objavio je Fenix magazin. Goriva su u cjelini poskupjela - u usporedbi s travnjem istog mjeseca prošle godine, cijena je porasla za 23,3%, objavio je Savezni zavod za statistiku. 

Dizelsko gorivo cjenovno je poraslo za 19,5%, a autoplin za 14,2%. Od početka 2021. godine cijene su ponovno porasle zbog privremenog smanjenja PDV-a i nameta za CO2. Početkom ove godine u Njemačkoj je uveden i porez na emisiju ugljičnog dioksida od čak 25 eura po toni, a to se odnosi prije svega na sagorijevanje dizela, benzina, mazuta i prirodnog plina.

TAGOVI