Cijene nafte najviše u posljednje dvije godine

Autor: N.D. Objavljeno: 07.06.2021. 🕜 09:24 Lokacija: London (Velika Britanija)

Europsko otvaranje i rast kineskog gospodarstva bude optimizam ali i cijene

Na svjetskim su tržištima cijene nafte značajno porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom te su dosegnule najviše razine u više od dvije godine. Razlog je u tome što trgovci očekuju da će zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava potražnja za naftom nastaviti rasti. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,2%, na 71,89 USD, a u petak se u jednom trenutku, po prvi put od svibnja 2019. godine, probila iznad razine od 72 USD/bl. Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skočila gotovo 5%, na 69,62 USD, blizu najviše razine od listopada 2018. 

Očekujući oporavak potražnje, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, poznatiji kao grupa OPEC+, dogovorili su u utorak da će se pridržavati svog plana postupnog ublažavanja rezova proizvodnje do srpnja. Sastanak OPEC-a+ trajao je samo 20 minuta i bio najkraći u povijesti grupe, što ukazuje na jedinstvo članica i njihovo povjerenje u oporavak tržišta, smatraju analitičari. 

Rast cijene nafte na najviše razine u više od dvije godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva stabilno oporavljaju od koronakrize. Podršku cijenama nafte dale su i vijesti o ponovnom otvaranju gospodarstava u Europi, zahvaljujući ubrzanju procesa cijepljenja, kao i podaci da su tvorničke aktivnosti u Kini u svibnju porasle rekordno u ovoj godini.

TAGOVI