EK objavila Nacrt smjernica za buduće poticaje u energetici

Autor: N.D. Objavljeno: 07.06.2021. 🕜 14:48 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Obnovljivci i niskougljične tehnologije bit će u istom "loncu"

Danas je DG Competition, tijelo Europske komisije nadležno za odobravanje nacionalnih programa potpore za obnovljive izvore, energetsku učinkovitost u zgradarstvu, čisti promet, zaštitu prirode, sigurnost opskrbe, energetsku infrastrukturu, daljinsko grijanje i hlađenje i kružnu ekonomiju, objavio nacrt smjernica za to kako namjerava odlučivati o budućim potporama. Te će nove smjernice značajno utjecati i na to kako je nacionalnim vladama dopušteno provoditi nova pravila EU-a za potporu obnovljivim izvorima energije i energetskim zajednicama. Naime, sve nacionalne potporne sheme trebaju odobrenje DG Competitiona. "Nove se smjernice udvostručuju u pogledu obnovljivih izvora na aukcijama i natječajima i ne pružaju jasne smjernice članicama kako da podrže društvene projekte obnovljivaca, u energetskim zadrugama, ne spominjući ih niti jednom", upozorila je čelna udruga energetskih zajednica u EU RESCOOP

U usporedbi s prethodnim smjernicama, novi nacrt smjernica predlaže uklanjanje kategorija za potporu obnovljivim izvorima energije, miješajući je s drugim takozvanim "niskougljičnim tehnologijama", kao što su hvatanje,  skladištenje i upotreba vodika i ugljika (CCSU). To znači da se energetske zadruge ne bi samo morale natjecati se s većim komercijalnim projektima za potporu, već i s drugim tehnološkim pristupima s niskim udjelom ugljika. RESCOOP smatra da bi to također dopustilo daljnje potpora tehnologijama s fosilnim gorivom, npr. prirodnom plinu. 

Dopuna zakonodavstva

Nove su smjernice namijenjene dopunjavanju zakonodavstva EU-a o energetskim zajednicama, čiji je cilj osigurati sudjelovanje građana, lokalnih vlasti i malih poduzeća i preuzeti vlasništvo nad europskom energetskom tranzicijom. Pravila EU-a zahtijevaju od država članica da prilikom uspostave shema potpora uzmu u obzir specifičnosti zadruga tako da imaju fer pristup financijskoj potpori za OIE. 

Pravila EU također zahtijevaju od država članica da uspostave potporne mogućnosti okvire, uključujući mjere kojima se osigurava pristup energetskim zadrugama financiranju i stručnosti, tako da se mogu razvijati na nacionalnoj razini. Prethodne smjernice nisu priznavale energetske zadruge niti davale mandat za države članice da krenu prema tržišnoj potpori za obnovljive izvore, što je energetskim zajednicama donijelo da sve teže mogu pristupiti nacionalnim potpornim shemama za obnovljive izvore. Generalna uprava za konkurenciju otišla je tako daleko da je nedavno to priznala da se njegove postojeće smjernice moraju uskladiti s novim pravilima EU o energetskim zadrugama. 

Dirk Vansintjan, predsjednik RESCoop.eu, Europske federacije građanskih energetskih zadruga, kaže: „Okvir Komisije o državnim potporama, uglavnom s naglaskom na tržišno konkurentno nadmetanje predstavljalo je veliku štetu za obnovljive izvore energije u projektima energetskih zadruga potiskujući ih s tržišta. Ova revizija postupka bio je prilika da se državama članicama pruži jasan i pozitivan signal da trebaju stvoriti prostor na tržištu za energetske zajednice. Ovim nacrtom, Komisija je propustila veliku priliku da pomogne građanima staviti u središte energetske tranzicije" Nacrt smjernica bit će otvoren za javno savjetovanje osam tjedana ili do 2. kolovoza 2021.

TAGOVI