Joe Biden objavio obilan zeleni proračun

Autor: N.D. Objavljeno: 04.06.2021. 🕜 10:31 Lokacija: Washington (SAD)

Nikad veći naglasak na istraživanje novih energetskih tehnologija

Američki predsjednik Joe Biden predložio je državni proračun za 2022. godinu a u planu je povećanje potrošnje za ublažavanje klimatskih promjena, istraživanje i niz infrastrukturnih projekata uključujući energetsku učinkovitost i prijenos energije, istodobno naglašavajući gospodarski oporavak i rast radnih mjesta. Radna mjesta i gospodarski oporavak zauzeli su središnje mjesto, ali klima i čista energija imaju posebno mjesto. 

Proračun predviđa ukupna ulaganja od 36 milijardi USD za borbu protiv klimatskih promjena, što je porast od više od 14 milijardi koje bi trebale biti potrošene 2021. godine. Glavnina povećanja financiranja bit će namijenjena istraživanju i razvoju (čak 10 mlrd USD), a fokus će biti na ugljično neutralnim gorivima, modernizaciji i gradnji nove elektroenergetske mreže, naprednoj nuklearnoj energetici, CCS-u i smanjivanje emisija metana

Nova agencija

To uključujestvaranje nove Agencije za napredna istraživanja klimatskih projekata (ARPA Climate), ali energetska infrastruktura, električna vozila, pa čak i međunarodni klimatski napori, svi bi dobili značajan poticaj financiranju prema predsjednikovom prijedlogu. Čak 600 milijuna USD predviđa se za električna vozila, 1,7 mlrd. USD zza energetsku učinkovitost u obiteljskim kućama, javnim i federalnim ustanovama te 400 mil USD za borbu protiv energetskog siromaštva. 

Prema predsjednikovom prijedlogu, od 14 mlrd USD 2 milijarde dolara osigurano je za projekte čiste energije i 6,5 milijardi dolara zajma koji će biti dostupni za projekte proizvodnje, skladištenja i prijenosa energije u ruralnim zajednicama. . "Amerika si ne može priuštiti da se jednostavno vrati onako kako je bilo prije pandemije i gospodarskog pada, a strukturne slabosti i nejednakosti stare ekonomije još uvijek postoje", navodi se u izvještaju o proračunu Bijele kuće. Očekuje se da će povrat ovih investicija smanjiti federalni deficit za više od dva trilijuna USD u idućih deset godina, objavio je Utility Dive. 

TAGOVI