Hrvatska je po bioraznolikosti u samom europskom vrhu

Autor: N.D. Objavljeno: 21.05.2021. 🕜 09:20 Lokacija: Zagreb

U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je od 50.000 do 100.000

Hrvatski Sabor je 2003. godine proglasio da se 22. svibnja, na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode. Hrvatska je po bioraznolikosti u samom europskom vrhu. U svim njenim područjima, nizinskim, planinskim, obalnim i morskim, karakterizira je velika raznolikost staništa što je rezultiralo bogatstvom vrsta. U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50.000 i 100.000. 

Bogatstvo vrsta očituje se i u endemičnosti. U Hrvatskoj je zabilježen znatan broj endema, u području flore zabilježeno je više od 380 endemičnih vrsta, od kojih je među najpoznatijima velebitska degenija. Endemizmom i visokim stupnjem bioraznolikosti odlikuje se osobito, zbog svog specifičnog biogeografskog položaja u Hrvatskoj, pojas dinarskog krša. U Hrvatskoj se nalazi i značajan dio populacija mnogih vrsta ugroženih na europskoj razini. Prirodno bogatstvo Hrvatske ogleda se i u zaštićenim područjima, 20 nacionalnih parkova i parkova prirode. 

Mi smo dio rješenja

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana bioraznolikosti je: „Mi smo dio rješenja“. Zaštita prirode svakako doprinosi gospodarskom razvoju. Čak polovica globalnog bruto društvenog proizvoda, odnosno 40 bilijuna eura, ovisi o prirodi. Čovječanstvo je suočeno s ekstremnim vremenskim prilikama uzrokovanih klimatskim promjenama, gubitkom bioraznolikosti, ekološkim katastrofama i pandemijom, a degradirani ekosustavi dodatno pogoršavaju negativne učinke klimatskih promjena, koje pak posljedično uzrokuju daljnju degradaciju ekosustava. Stoga je ključno prepoznati prilike koje nam pružaju rješenja temeljena na prirodnim načelima. 

Novi slogan je odabran kako bi bio nastavak prošlogodišnjeg zamaha na temu „Naša rješenja su u prirodi“ koja je poslužila kao podsjetnik da je bioraznolikost odgovor na nekoliko izazova održivog razvoja. Od rješenja, temeljenih na prirodi, za klimu, zdravstvena pitanja, sigurnost hrane i vode te održivo preživljavanje, bioraznolikost je osnova na kojoj možemo graditi bolju budućnost.

TAGOVI