INA i MOL preuzimaju OMV-ove benzinske postaje

Autor: N.D. Objavljeno: 08.06.2021. 🕜 09:02 Lokacija: Zagreb

INA će biti glavni dobavljač goriva za 173 benzinske postaje INA-e i MOL-a u Sloveniji

INA i MOL postigli su dogovor o stjecanju OMV-ovog 92,25 % udjela u OMV Slovenija d.o.o. Transakcija uključuje 120 maloprodajnih mjesta diljem Slovenije, kao i veleprodaju preuzete kompanije. INA već drži 7,75 % udjela u OMV Slovenija d.o.o., a sukladno dogovoru namjerava ga povećati na 33%, dok će ostatak očito pripasti MOL-u, koji agilno sukladno svojoj strategiji širi mrežu benzinskih postaja u JI Europi. OMV Slovenija d.o.o. upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom od 120 maloprodajnih mjesta diljem Slovenije koje posluju pod četiri brenda: OMV (108), Euro Truck (4) i Avanti/DISKONT (8), objavila je INA. 

Zahvaljujući potencijalnoj transakciji, MOL i INA, odnosno MOL Grupa, bi mogla imati 173 maloprodajna mjesta u Sloveniji. O najavi te akvizicije, koja je jako dobra vijest za budući rad Rafinerije nafte Rijeka, je prvi pisao naš portal u svibnju. 

Stopostotni vlasnici

Nakon akvizicije INA i MOL će postati stopostotni vlasnici navedene imovine. Ovom transakcijom profitirat će i Inini kupci koji će u dobro poznatim kvalitetnim gorivima te vrhunskoj usluzi ubuduće moći uživati na značajno više lokacija u susjednoj državi. S 48 MOL-ovih i 5 Ininih brendiranih maloprodajnih mjesta u Sloveniji, MOL Grupa trenutačno je treći igrač na maloprodajnom tržištu. 

Glavni dobavljač goriva za sva postojeća i novostečena maloprodajna mjesta Ine i MOL-a u Sloveniji bit će INA. „Ovime je ostvaren pristup ključnom tržištu za našu Rafineriju nafte Rijeka čime je osigurana i dugoročna budućnost rafinerije u kojoj je u tijeku implementacija strateškog projekta izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka. Ova akvizicija pokazuje da zajedno s MOL-om nastavljamo ostvarivati svoje strateške ciljeve jačanja prisutnosti Ine i MOL Grupe u regiji“, izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine. Transakcija podliježe odobrenju koncentracije.

TAGOVI